Metla on osa Luonnonvarakeskusta 1.1.2015 alkaen. www.luke.fi
  SUOMEKSI     PÅ SVENSKA     IN ENGLISH     AUF DEUTSCH     ПО-РУССКИ     
 
Metla-etusivuTutkimusPalvelutJulkaisutMetinfo-metsätietopalvelutTutkimusmetsätTietoa MetlastaStrategiaYhteystiedot
Metla »Tutkimus » voimametsät

Voimametsät-hanke

Sivukartta | Haku

Pilotit

Etsitään luonnosta raaka-aineita hyvinvointituotteisiin ja -palveluihin:

1. Kokeillaan pakurikääpätuotantoa
Könkäällä tuotetaan pakuria ymppäämällä pakuririhmastoa koivuihin. Tavoitteena on tuottaa ”lähipakuria”, jota voidaan käyttää hyvinvointituotteissa ja -palveluissa. Pakuria käytetty perinteisesti luontaishoidoissa, ja se on yksi voimakkaimmista luontaisista antioksidanteista”
Aiheesta Karjalaisessa 21.10.2015: Suomesta saadaan pian viljeltyä pakuria

Tonttulan pakurikääpäymppäykset on tehty keväällä 2016.

2. Rakennetaan yrttipuutarha
Perustetaan virkistys- ja hyötykäyttöä varten yrttipuutarha, josta kerätään yrttejä ja vihanneksia muun muassa luontaishoitoihin ja lähiruoan valmistukseen. Yrttipuutarhassa kokeillaan villiyrittien – väinönputki, ruusujuuri, ratamo, poimulehti ja hapro – kasvattamista.

Tonttulan yrttipuutarha on rakennettu kesällä 2016. Tonttula facebook

3. Kokeillaan puolukanviljelyä
Pohjois-Amerikassa on kehitetty puolukanviljelyä. Könkäälle perustetaan puolukkaviljelmä, joka pohjautuu Luonnonvarakeskuksessa testattuun menetelmään. Puolukkaviljelmien avulla pyritään varmistamaan marjasatoa, mutta samalla niitä voidaan käyttää maisemoinnissa.

Tonttulan puolukkaviljelmä perustetaan kesällä 2017.

4. Kokeillaan luonnonmarjojen tehostettua pölytystä
Muun muassa gondolihissin reunametsiin viedään erakkomehiläisten keinopesiä. Keinopesien avulla pyritään varmistamaan tehokas pölytys ja hyvä luontainen marjasato.
Aiheesta lisää: Tarhamehiläiset tuovat varmuutta metsien marjasatoihin

Tehostetun pölytyksen koe on käynnistynyt Levin laskettelurinteissä kesällä 2016. Lue Levillä tarjotaan hotellimajoitusta hyönteisillekin -artikkeli

Hoidetaan maisemia ja viherrakennetaan

1. Rakennetaan viherkattoja ja maisemoidaan laskettelurinteitä
Alueella kokeillaan biohiilen käyttöä viherrakentamisessa. Sitä käytetään rakennusten viherkatoissa ja laskettelurinteiden maisemoinnissa. Biohiiltä sekoitetaan kompostimultaan, ja se vähentää huomattavasti ravinteiden huuhtoutumista ympäristöön.

Tonttulan viherkatto rakennetaan keväällä 2017.

2. Tehdään esteettistä lähimetsien hoitoa
Istutetaan lisää alkuperäiseen luontotyyppiin kuuluvia lajeja. Jos metsässä on esimerkiksi luontaisesti ruohokanukkakasvustoa, sen annetaan runsastua, tai vastaavasti metsää hoidetaan raivaamalla esiin kauniita puuryhmiä tai istutetaan uusia katseenvangitsijapuita.

Tonttulan metsäpolku rakennetaan kesällä 2017.

Rakennetaan voimametsien verkosto

Levin alueella liikkuvilta kysyttiin kesän 2015 aikana, mitkä ovat heidän mielipaikkojaan. Kyselyn tulokset yhdistetään ekologiseen tietoon ja sinne, missä alueen suosio ja luonnon arvokkaat piirteet kohtaavat, syntyy niin sanottuja hotspotteja. Hotspotteja vahvistetaan piloteista saatujen kokemusten pohjalta ja lopputuloksena syntyy Levin alueen voimametsien verkosto, jonne räätälöidään uusia hyvinvointipalveluja.

Levin voimametsien verkostosta on luotu ensimmäinen malli kesällä 2016 ja hyödynnetty yritystyöpajoissa III ja IV.

  Päivitetty: 12.12.2016/MLin | Copyright Metla | Palaute