Metla on osa Luonnonvarakeskusta 1.1.2015 alkaen. www.luke.fi
  SUOMEKSI     PÅ SVENSKA     IN ENGLISH     AUF DEUTSCH     ПО-РУССКИ     
 
Metla-etusivuTutkimusPalvelutJulkaisutMetinfo-metsätietopalvelutTutkimusmetsätTietoa MetlastaStrategiaYhteystiedot
Metla » Alueyksiköt » Etelä-Suomi » Haapastensyrjä » Jalostustoiminta

Metla Haapastensyrjä - Rotupuisto

Sivukartta | Haku

Haapastensyrjän toimipaikan yhteydessä on 1960-luvulla perustettu rotupuisto, johon on kerätty kotimaisten puulajien erikoismuotoja. Puisto havainnollistaa Suomen puulajien laajaa luontaista perinnöllistä vaihtelua ja toimii elävänä puumuseona tulevia tutkimus- ja luonnonsuojelutarpeita varten.

 

Puistossa kasvaa kolmisensataa erikoismuotoa, muun muassa kulta- ja pylväskuusia sekä liuskalehtikoivuja ja kääpiömäntyjä. Mäntyerikoispuista on noin 100 kloonia. Niiden erikoisuus näkyy latvuksen ja rungon muodoissa, kasvutavassa, neulasten värissä ja kukkimisrunsaudessa.

Kuusi on Suomen puulajeista kaikkein monimuotoisin ja sitä on puistossa yli 100 klooniryhmää. Kuusesta on useita värimuunnoksia ja lisäksi muuntelua on muun muassa kasvutavassa, latvuksen ja rungon muodossa sekä neulasten pituudessa.

 

Rotupuistossa on runsaasti myös lehtipuita kuten koivuja, leppiä ja haapoja. Niitä tarkastellessa huomio kiinnittyy erilaisiin lehtimuunnoksiin, kromosomimuunnoksiin ja visamuotoihin.

Rotupuiston nähtävyyksiin kuuluvat myös presidenttien puut. Presidentit Urho Kekkonen, Mauno Koivisto, Martti Ahtisaari ja Tarja Halonen ovat kukin vierailleet Haapastensyrjässä virkakaudellaan ja istuttaneet puistoon nimikkopuunsa.

Kuvat: Metla/ Erkki Oksanen
  Päivitetty: 20.04.2010 /MJou | Copyright Metla | Palaute