kuva:Metla/Jouni Hyvärinen
Metla
26.11.2009
Onko Kolilla lunta jouluna 2050?

Koko pohjoisen pallonpuoliskon lumipeite on viime vuosikymmeninä kutistunut erityisesti kevätkuukausina. Tämän todistavat sekä maastossa tehdyt mittaukset että satelliittihavainnot.

 

Etelä-Suomessa hanget ovat huvenneet huomattavasti.

 

Eteläisessä Suomessa yksittäiset lumikasat ovat tyypillinen näky usein vielä joulukuussakin. Kuva: Metla/Merja Lindroos


Pohjois-Suomessa sijaitsevalla Iso-Syötteellä saadaan ihailla komeita tykkymaisemia vielä pitkään. Kuva: Esko Kuusisto.

 

 

Eteläisessä Suomessa lumiolot ovat jo nyt sel­västi muuttuneet. Vantaan ja Aurajoen vesistöis­sä talven paksuimmista hangista on vuoden 1990 jälkeen huvennut keskimäärin yli kolman­nes, Kyrönjoellakin neljännes

 

Pohjois-Karjalassa tilanne on säilynyt liki ennal­laan, Kainuussa lumi on jopa lisääntynyt. Lapis­sa 1990-luku oli todennäköisesti koko viime vuosisadan lumisin vuosikymmen, mutta vuoden 2000 jälkeen lumi on sielläkin huvennut selvästi.

 

Lumen väheneminen Etelä-Suomessa on ollut niin rajua, että ilmastomallien mukaan viime talvien kaltaiset lumimäärät kuuluisivat vasta 2030- tai 2040-luvulle. Lappiin eräät mallit puolestaan ennakoivat jopa lumen määrän lisäystä lähivuosikym­meninä, kun talvisadanta kasvaa eikä lämpötilan nousu vielä ennätä vaihtaa sateen olomuotoa lumesta veteen.

 

Toki etelässäkin voi pyryttää vielä lastenlastem­me eläkepäivinä, mutta harvemmin kuin nykyään. Aurauskalustot ja lumikolat eivät hevin muutu Suomessa museotavaraksi.

 

Suomen ympäristökeskus mittaa lumipeitteen vesiarvoa eli lumen painoa
Yksi Suomen ympäristökeskuksen asiantuntija­palveluista on vesi- ja lumitilanteesta sekä vesistöennusteista tiedottaminen.  Kansalaisten käytettävissä on uusia havaintotuloksia pohjavesi- ja lumitilanteen lisäksi vesistöjen vedenkorkeudesta, virtaamasta, lämpötilasta ja jäänpaksuudesta. Suomen ympäristökeskus ylläpitää noin 150 lumilinjan verkkoa kautta Suomen. Näiden havaintojen pohjalta Suomen lumiolot tunnetaan perusteellisesti.

 

Lumi tuli tänä vuonna ajoissa Pohjois-Suomeen
Lunta satoi pohjoisimpaan Suomeen tänä vuonna heti lokakuun alussa. Kuukauden 8. päivään mennessä koko Lapissa oli lumipeite. Etelämpänäkin saatiin lokakuun aikana monin paikoin ensilumi, joka suli pian pois. Lokakuun lopussa lunta oli Lapin lisäksi vain Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun pohjoisosissa. Lumen syvyys vaihteli Suomen ympäristökeskuksen laatiman lumikuorman mukaan lokakuun lopussa muutamasta sentistä yli 10 senttiin.
  

Lisätietoja:

© Metsäntutkimuslaitos (Metla), Jokiniemenkuja 1, PL 18, 01301 VANTAA, p. 010 2111
www.metla.fi | Liity tai poistu uutiskirjeen jakelusta verkkolomakkeella
Lähetä palautetta | Toimitus: Merja Lindroos, etunimi.sukunimi @ metla.fi