Metla uutiskirje
 www.metla.fi

Taimitietopalvelu

 1/2012
Ajankohtaista ja tutkittua
Taimiuutiset - taimi- ja metsänviljelyalan ammattilehti

Tutustu lehteen ja uusimman numeron sisältöön >

Booriköyhällä maalla istutuslannoitus turvaa taimien kehityksen tarhatankkausta paremmin

Kuusen taimet kasvavat mätästysaloilla alku­vaiheessa nopeasti muun muassa tupla­humus­kerroksen typpipitoisuuden ansiosta. Taimen typpipitoisuus nousee, mikä voi johtaa muiden ravinteiden pitoisuuksien laimentumiseen. Näin voi käydä esimerkiksi viljavien kasvupaikkojen booriköyhillä uudistusaloilla.

Metla tutki boorilannoituksen vaikutuksia: taimitarhalla annetun booritankkauksen avulla ei pitkälle pötkitä, sen sijaan istutuksen yhteydessä annettu boorilannoitus riitti ainakin viideksi vuodeksi.

Lue lisää >
TULOSSA: Kirja metsänuudistamisesta

Kirjassa esitellään kaikki uudistamismenetelmät. Pääpaino on kuitenkin niissä menetelmissä, joilla uudistaminen onnistuu varmimmin eteläsuomalaisissa talousmetsissä. Laskelmien avulla havainnollistetaan kustannustehokkuutta ja eri tekijöiden vaikutusta kustannuksiin myöhemmissä ketjun vaiheissa. Asiantuntijat tulevat Metlasta.

Kirja ilmestyy toukokuussa, ja sitä myy Metsäkustannus Oy.

Tutkittua
Tuulilevintäiset rikkakasvit metsätaimitarhojen vitsaus

Paakkutaimien kasvatuksen yksi suurimmista menoeristä aiheutuu rikkaruohojen kitkemisestä. Haasteelli­simpia rikkakasveja ovat tuulilevintäiset kasvit, kuten horsmat, pajut ja koivu. Näistä varsinaiseksi kiusan­kappaleeksi on osoittautunut horsma – yksi maitohorsman yksilö voi tuottaa jopa 80 000 siementä vuodessa.

Lue lisää >
Varo väärennettyjä kasvinsuojeluaineita!

Kasvinsuojeluaineita väärennetään laajalti Kaukoidässä. Markkinat yltävät Eurooppaan – hyvin yleisesti Suomen lähialueille ja valitettavasti jonkun verran myös Suomeen. Väärennetty kasvinsuojeluaine on kuin aikapommi: siitä voi puuttua luvattu teho, se voi aiheuttaa terveydellisen vaaran käyttäjälleen, tuhota koko sadon tai jopa vaarantaa koko elinkeinon. Viljelijän täytyy itsekin olla tarkkana kasvinsuojeluaineita hankkiessaan.

Lue lisää >
Lisää uutiskirjeitä

Kaikki uutiskirjeet >
Taimitietopalvelun uutiskirjeet >

Tilaa tai peru uutiskirje verkkolomakkeella >

Kuvat: Metla/Erkki Oksanen, ellei toisin mainita