Metla uutiskirje
 www.metla.fi

Taimitietopalvelu

3/2011
Ajankohtaista ja tutkittua
Taimiuutiset 3/2011 ilmestynyt

Tässä uutiskirjeessä esiteltyjä tutkimuksia on selostettu laajemmin juuri ilmestyneissä Taimiuutisissa. Taimiuutiset on Metlan Taimitieto­palvelun julkaisema tiedotuslehti alan käytännön toimijoille ja tutkijoille.

Tutustu Taimiuutiset -lehteen ja uusimman numeron sisältöön >

Tervasroso leviää männyn taimikoissa ja käy myös puunmyyjän tilipussilla

Tervasroso on levinnyt ja lisääntynyt huolestuttavasti viime vuosikymme­ninä nuorissa männyn taimikoissa Pohjois-Euroopassa.  Tauti leviää voimakkaimmin rehevillä kasvupaikoilla.

Puunmyyjälle tervasroso on riesa, sillä se aiheuttaa kasvu- ja tilavuustappioita sekä alentaa puutavaran arvoa vanhoilla männyillä.

Lue lisää >

Tilaa tai peru uutiskirje

Jos et jatkossa halua vastaanottaa uutiskirjettä, voit perua sen verkkolomakkeella. Samalla lomakkeella voit tilata myös Metlan tiedotteet sähköpostiisi.

Tutkittua
Jatkuvatoiminen äestys ja konekylvö – kelvollisia taimikoita kohtuuhintaan

Männyn uudistamisessa kylvö on säilyttänyt suosionsa. Se on istutusta halvempaa, ja siemenpuu­menetelmään verrattuna uudistumisen onnistuminen on varmempaa. Metla selvitti koneellisen kylvön onnis­tumista ja kustannuksia eri maanmuokkausmenetelmien kanssa. Perinteiset äestys ja konekylvö toimivat edelleen.

Lue lisää >

Laikkumätästys nopeuttaa kuusen pituuskasvua ja vähentää vesakko-ongelmia

Laikkumätästys vähentää istutuskuusikoiden vesakko-ongelmia merkittävästi. Kuusen taimien pituuskasvu on nopeaa, ja vesakkoa alkaa syntyä vasta muutaman vuoden kuluttua. Kuusi pärjää vesakkoa vastaan paljon paremmin kuin äestetyillä tai laikutetuilla aloilla.

Lue lisää >

Kuvat: Metla/Erkki Oksanen, ellei toisin mainita