Vuodenkierto - fenologiauutisia

1/2011

 

Jo toinen tykkytalvi Etelä-Suomessa

Kaikki lumikuorma ei kuitenkaan ole tykkyä

 

Tykkylunta esiintyy Etelä-Suomessa myös tänä vuonna. Tykyn esiintyminen toisena talvena peräkkäin on epätavallista, sillä sitä on vain harvoin läntisessä Keski- tai Etelä-Suomessa ja ylipäätään alavilla mailla. Nyt tykkyä on kertynyt korkeammilla paikoilla kasvaviin puihin jopa Raaseporissa. Yleensä tykkyä muodostuu vaaramaissa Pohjois-Karjalan Kolilta Kainuuseen, Koillismaalle ja eteläiseen Lappiin. Tykky painaa paljon: 19-metrisestä kuusesta mitattu 3197 kilon tykkykuorma.

 

Lue lisää >

Tilaa tai peru uutiskirje

 

Jos et jatkossa halua vastaanottaa uutiskirjettä, voit perua sen verkkolomakkeella. Samalla lomakkeella voit tilata myös Metlan tiedotteet sähköpostiisi.

 

Lumi on myös suoja

 

Vaikka raskaat lumikuormat voivat aiheuttaa vahinkoja puille, lumi on myös tärkeä suoja talven kylmyyttä vastaan. Ohuen lumipeitteen ja kovan pakkasen yhdistelmä voi vahingoittaa puiden juuria, kukanaiheita ja varpuja. Pakkasen ja roudan lisäksi puita stressaa jäätyneen maan kuivuus. Maaperän kylmyys hidastaa lahoamista, mikrobitoimintaa ja ravinteiden kiertoa. Routa myös hidastaa puiden kasvuun lähtöä keväällä.


Lue lisää >

 

Myyrien talvi

 

Metsien myyrätuhot syntyvät talvella, mutta ne huomataan keväällä. Talvi on kriittinen aika myös myyräkannoille, sillä silloin niiden ravintovarat eivät uudistu eivätkä myyrät lisäänny.

 

- Kannan romahdus alkaakin talvella, jos on alkaakseen, sanoo varttunut tutkija Otso Huitu Metlasta

 

Lue lisää >

© Metsäntutkimuslaitos (Metla), PL 18, 01301 VANTAA , p. 029 532 2111
www.metla.fi | Liity tai poistu uutiskirjeen jakelusta verkkolomakkeella
Lähetä palautetta | Toimitus: Sanna Kettunen, etunimi.sukunimi @ metla.fi