Metla uutiskirje

Vuodenkierto - kesä / syksy

 31.8.2011
< Takaisin etusivulle

Kesä suosi puiden kasvua

Metla seuraa neljän kuusen kasvua niihin kiinnitettyjen kasvupantojen avulla. Kuuset sijaitsevat eri puolilla maata

Kuluneena kesänä riitti lämpöä ja kosteutta, ja Metlan kasvupantaa kantavilla seurantakuusilla olikin hyvä kasvuvuosi. Useat seurantakuuset ohittivat viime vuoden kokonaiskasvun jo heinäkuun puolivälissä. Puiden pituuskasvu päättyy heinäkuun alussa, ja tänä vuonna paksuuskasvu loppui noin 10. elokuuta.

Lämpimät säät ja ajoittaiset reippaat sateet ovat puille suotuisa yhdistelmä. Niinpä kuuset kasvoivat hyvin heinäkuun lopulle saakka, jolloin kasvu hidastui.

Päivän pituus luultavasti vaikuttaa puiden kasvun päättymisen ajankohtaan, mutta selkeää vaikutusmekanismia kasvun päättymisen takana ei ole vielä pystytty todentamaan.

- Etelä-Suomessa kuivuus voi johtaa kasvun päättymiseen. Esimerkiksi kesällä 2006 seurantakuusten paksuuskasvu päättyi jo heinäkuun puolivälissä kuivuuden takia, kertoo tutkija Pekka Nöjd Metlasta.

Nyt puista kasvavat enää juuret, joiden kasvu jatkuukin lokakuulle saakka.

Kasvupannalla mitattavat puun rungon läpimitan muutokset eivät aiheudu pelkästään uusien solujen muodostumisesta. Rungot myös turpoilevat ja kutistuvat niiden sisältämän vesimäärän vaihdellessa.

-Sateet suosivat kuusen kasvua, Nöjd sanoo. Kuluneen kesän kuurosateet ovat kuitenkin paikallisia, joten puiden kasvu voi olla sademäärän vaihtelun takia erilaista lähekkäin sijaitsevilla paikkakunnilla.

Poutapäivinä puut saattavat haihduttaa enemmän vettä kuin juuristo pystyy maasta ottamaan. Poutajakson jälkeisenä sadepäivänä rungon läpimitta sitten lisääntyy hyppäyksenomaisesti rungon imiessä vettä, mutta runko ohenee taas kosteuden vähentyessä.

Hyytiälän seurantakuusen vuosirenkaan paksuudeksi tulee tänä vuonna noin kolme millimetriä. Kuva Tapio Huttunen.

Kasvu alkoi varhain

Tänä vuonna huhtikuu oli poikkeuksellisen lämmin, ja toukokuussakin oli pitkiä lämpimiä jaksoja. Tämä vauhditti puiden elintoimintoja. Etelä-Suomessa Hyytiälän ja Tammelan kuusien läpimitta alkoi kasvaa jo toukokuun puolivälissä, eli on tavallista aikaisemmin.

- Yleensä kuusen paksuuskasvu käynnistyy etelässä hieman myöhemmin, toukokuun loppu­puolella. Joskus kasvu alkaa vasta kuun vaihteen aikoihin, kertoo Metlan tutkija Pekka Nöjd.

Myös Lapissa kevät oli lämmin ja kesäkuun helteet näkyivät Rovaniemen Kivalossa kasvavan seurantakuusen paksuus­kasvussa: se käynnistyi 9. kesäkuuta jatkuen sen jälkeen nopeana kesäkuun lopulle.

- Kasvu käynnistyy Lapissa normaalisti kesäkuun alkupuolella, pohjoisimmassa Lapissa vasta kuun puolivälin jälkeenkin, Pekka Nöjd toteaa.

Nyt pituus- ja paksuuskasvun jälkeen kuusi kasvattaa juuria ja varastoi yhteyttämistuotteita seuraavaa kevättä varten. Talveksi puu siirtyy niin sanottuun dormanssiin, jolloin sen elintoiminnat vähenevät, mutta toisaalta puu kestää silloin koviakin pakkasia.

Lisätietoja


< Takaisin etusivulle
Kuvat: Metla/Erkki Oksanen, ellei toisin mainita