Metla uutiskirje

Vuodenkierto - kesä / syksy

 31.8.2011
< Takaisin etusivulle

Lapin ruska etuajassa

Lapissa ruska on etuajassa, ja ruska on hyvin erilainen eri paikoin. Koivun sienitaudit ja kesän kuivuus ovat vähentäneet Lapin ruskan värien kirkkautta. Yleensä ruska on Lapissa parhaimmillaan vasta suunnilleen 10. syyskuuta.

Tänä vuonna olisi koko Suomessa ollut hyvät edellytykset värikkääseen ja näyttävään ruskaan: Kulunut kesä oli lämmin, joten lehtiin kehittyi paljon ruskaväritykseen tarvittavia sokereita.

Koivunruoste. Kuva Risto Jalkanen.

Etelän ruskavärityksen näyttävyys ratkeaa lopullisesti lähiviikkoina. Lapissa kylmyys on nopeuttanut puiden valmistautumista talveen.

- Elokuun alku oli Lapissa 2000-luvun kylmin, ja puut värittyivätkin etuajassa, erikoistutkija Risto Jalkanen Metlasta kertoo.

Heinäkuun suhteellisen korkea ilmankosteus ja elokuun lopun lämpimyys taas lisäsivät koivun­ruosteen ja koivun­pilkkulaikun esiintymistä. Molemmat sienet yleistyvät edelleen.

Koivunpilkkulaikku. Kuva Timo Kurkela

Etelä-Lapissa on tällä hetkellä jopa lehdettömiä koivuja, sillä sieni­taudit ovat vaivanneet aluetta. Myös Saariselällä lehtiä on jo varissut, mutta siellä syynä on kuivuus. Pohjoisemmassa Lapissa, Utsjoen seuduilla, on värikästä, koska kuivuus on jo värjännyt koivut keltaisiksi. Lehtitaudeilla on Ylä-Lapissa vain vähäinen merkitys.

- Samaan aikaan koko Lapissa on vihreitä saarekkeita, joihin varmaankin on tulossa värikäs ruska oikea-aikaisesti, Risto Jalkanen sanoo.

Ruskan värejä näkee kyllä Lapissa tänäkin syksynä. Etelä- ja Keski-Lapissa yleiseen rauduskoivuun on tulossa hyvä väri, samoin pihlajaan, ja mäntykankaiden keskellä kasvavat yksittäiset rauduskoivut tulevat olemaan komeita. Rauduskoivun kasvun pohjoisraja kulkee Inarin-Kaamasen korkeudella. Länsi-Lapissa ruska on tämän vuoden tilannetta ajatellen parhaasta päästä, vaikka vuosi ei tule olemaan ole erityisen hyvä.

Elokuun keltaiset koivunlehdet eivät ole ruskaa

Tänä vuonna olisi ollut hyvät edellytykset värikkääseen ja näyttävään ruskaan. Kulunut kesä oli lämmin, joten puiden lehtiin on kertynyt runsaasti sokereita, joita taas tarvitaan näyttävään syysväritykseen. Värikkäimpiä ovat yleensä lämmintä kesää seuraavat aurinkoiset syksyt, jolloin päivisin on melko lämmintä, mutta öisin lämpötila laskee vähän pakkasen puolelle.

Ruska on Lapissa parhaimmillaan yleensä syyskuun 10. päivän tienoilla ja Etelä-Suomessa lokakuun alkupuolella. Päivän lyhenemisen lisäksi lämpötilat ja kasviyksilöiden geeniperimä vaikuttavat ruskan ajankohtaan.

Eteläisen Suomen ruskavärityksen kirkkaus ratkeaa lopullisesti lähiviikkojen aikana. Kuitenkin varsinkin hieskoivuissa näkyy paikoin jo nyt kellertäviä lehtiä. Tähän aikaan vuotta ei ole vielä kyse ruskasta, vaan tämä väri on sienitautien aiheuttamaa. Sienitaudeista kärsivät koivut eivät saa ruskaväriä, ja taudit voivat levitä nopeastikin.

Ruskassa lehtivihreän alta paljastuu kirkkaita punaisia ja keltaisia

Ruska syntyy, kun yhteyttäminen päättyy ja lehtivihreä alkaa hajota. Tällöin lehtien muut väriaineet, esimerkiksi oranssit karetonoidit, pääsevät näkyviin. Ruska on siis osa kasvien valmistautumista talven saapumiseen.

Ruskasta erotetaan yleensä maaruska ja puuruska. Lapissa maaruskan värikkäimmät kasvit, mustikka, juolukka ja riekonmarja, eivät vielä ole saaneet ruska­väriään. Aapasuot ovat juuri nyt kauniita, mutta niillä näkyy kesän kuivuus: värityksessä on ruskeaa, vaikka punaisen ja keltaisen sävyjä näkee myös. Puuruskan värikkäimpiä puita ovat pihlaja, haapa ja Etelä-Suomessa myös monet jalot lehtipuut. Jotkin puulajit kuten harmaa- ja tervaleppä kuitenkin varistavat lehtensä vihreinä.

Lisätietoja


< Takaisin etusivulle
Kuvat: Metla/Erkki Oksanen, ellei toisin mainita