<< paluu etusivulle

12.10.2010

 

 

Voisiko metsänomistaja rikastua viljelemällä sieniä vientiin?

 

Kotimaisten metsäsienien löytäminen ruokapöytään on epävarmaa ja vaihtelut sienisadoissa syksyjen välillä ovat merkittäviä. Kuitenkin lahottajasieniä, kuten herkkusieniä ja siitaketta, on viljelty ruoaksi jo pitkään, mutta toisin on puiden kanssa symbioosissa elävien mykorritsasienten, esimerkiksi tattien ja kantarellien, laita. Saako puutarhaliikkeestä tulevaisuudessa ostaa herkkutattia istutettavaksi pihalle?

 

- Ikävä kyllä usein juuri ne hyvät ruokasienet asettuvat huonoimmin taimien juuristoon taimitarhoilla-olosuhteissa, tai niiden itiöemien tuotanto on heikkoa, rihmastojen siirrostamista Metlassa tutkiva Taina Pennanen toteaa. Pennanen kertoo, että Ruotsissa on ollut jo pitkään myynnissä "kantarellintaimia", mutta sienisaaliita on vieläkin saatu odottaa. Tryffelintaimien kanssa tehty tutkimus on puolestaan menestystarina - nykyisin jopa puolet Ranskan tryffelisadosta saadaan sienirihmastolla siirrostettujen, kaupallisten taimien avulla. Tryffelin kasvatusta testataan koeviljelmillä Suomessakin.

 

Taloudellista hyötyä sienistä muilla keinoin

 

Sienien kasvun edistämiseen voi olla muitakin keinoja kuin rihmaston siirrostaminen maaperään. Metlan tutkijat selvittävät parhaillaan, miten tuoksuvalmuskan eli matsutaken kasvua voisi edistää. Sientä ei juurikaan syödä Suomessa, mutta se on rahallisesti arvokkain ruokasienemme: Matsutaken kilohinta on Japanissa noin 400 dollaria, joten keruulla olisi merkittävä taloudellinen potentiaali. Suomesta viedään matsutakea Japaniin pienehköjä määriä, mutta kysyntää olisi isommillekin määrille. Japanissa arvostetun sienen saaliit ovat romahtaneet viime vuosikymmeninä.

 

Matsutake eli tuoksuvalmuska on isokokoinen ja kiinteämaltoinen sieni. Malto on valkeaa, samoin heltat. Nuoressa sienessä helttoja peittää suojus, josta lakin kasvaessa jää sienen jalkaan hahtuvainen rengas. Sieni tuoksuu mausteisen makealta.

Kuva Erkki Oksanen / Metla

 

 

Tuoksuvalmuskan itiöemien ilmestymistä on kuitenkin vaikea ennustaa. Sienen on luultu kasvavan symbioosissa männyn kanssa, mutta Metlan tutkimuksissa havaittiin että se voi elää myös kuusen kanssa. Japanissa se kasvaa sikäläisen mäntylajin kumppanina. Sieni reagoi eri tavoin eri puuyksilöihin.

 

- On mahdollista, että tuoksuvalmuska viihtyy meilläkin tietynlaisen mäntykannan kumppanina. Se kuitenkin kasvaa myös kuusen seurassa. tutkija Lu-Min Vaario Metlasta sanoo.

 

Vaario selvittää parhaillaan, mitä ominaisuuksia tuoksuvalmuska vaatii kasvupaikaltaan. Jos saadaan selville, mistä sieni pitää, sen kasvua voidaan mahdollisesti edistää.

 

- Sienen suosima maaperä on hiekkaista, ja kaikilla kasvupaikoilla on kanto, Lu-Min Vaario kertoo. Tuoksuvalmuskan kasvupaikoilta löytyy myös usein tiettyjä muita sienilajeja.

 

Hidaskasvuinen tuoksuvalmuska ilmestyy aina samoille paikoille

 

Tuoksuvalmuska kasvaa hyvin hitaasti verrattuna esimerkiksi tatteihin. Sieni on painava ja tiivis, ja kosteutta sekä lämpötilaa tärkeämpiä sen kasvulle ovatkin maaperästä saatavilla olevat ravinteet. Vaikka maan pinnalla ei näy mitään, tuoksuvalmuska kasvaa maan alla aktiivisesti varhain keväällä. Itiöemiä nousee maan pinnalle heinäkuun lopun ja syyskuun puolivälin välisenä aikana. Tänä vuonna tuoksuvalmuska oli muiden sienien tavoin myöhässä kuivuuden takia. Sienen satotaso ei ole tasainen, ja heikko vuosi seuraa aina huippuvuotta.

 

Metsästä kerättyjen tuoksuvalmuskojen myynnissä on valtava taloudellinen potentiaali, mutta sieni voisi olla myös matkailutulojen lähde. Lu-Min Vaario kertoo törmänneensä Nuuksion metsissä toistuvasti japanilaisiin turisteihin, jotka etsivät tätä sienilajia.

 

- Sieni kasvaa vuodesta toiseen samalla paikalla, joten kun kasvupaikka on kerran löydetty ja kasvaa menestyksellisesti, sinne on helppo palata, Vaario toteaa. Tämä sopisi hyvin matkailun tarpeisiin, sillä tiedettäisiin, mihin matkailijaryhmiä kannattaisi viedä.

 

Lue myös: Saisiko sienien kasvatuksella puhtia taimien kasvuun?

 

 

 

 

Lisätietoja:

<< paluu etusivulle

© Metsäntutkimuslaitos (Metla), PL 18, 01301 VANTAA ,p. 029 532 2111
www.metla.fi | Liity tai poistu uutiskirjeen jakelusta verkkolomakkeella
Lähetä palautetta | Toimitus: Sanna Kettunen, etunimi.sukunimi @ metla.fi