Vuodenkierto - Fenologiauutisia

3/2010 - Syksy

 

Metsässä nyt

 

Lapin ruska on lopuillaan, mutta etelämpänä metsien väriloistoa pääsee vielä ihailemaan. Tavallisesta poikkeavia syksyn lehtiä näkee Metlan puulaji- puistoissa, joissa kasvaa laaja valikoima erilaisia ulkomaisia puulajeja, kotimaisten puiden ja niiden erityismuotojen lisäksi. Puulajipuistoihin voi käydä tutustumassa muun muassa Joensuussa, Punkaharjulla, Raaseporin Solbölessä ja Kannuksessa.

 

Myyrälaskennat ovat parhaillaan käynnissä. Tämänhetkisten tietojen mukaan kaikkien myyrälajien kannat ovat Lapissa huipussa yhtä aikaa, mikä on epätavallista. Myös sopulien kanta on korkealla ja ne vaeltavat parhaillaan. Etelämpänä Suomessa myyräkannat ovat nousussa. Myyrien määrästä ja kannan kehityksestä saadaan tarkempaa tietoa marraskuun alussa laskennan valmistuttua. Myyrätietoa metsätuho-oppaassa

 

 Tulossa niukka siemenvuosi - taas

 

Pääosa kuusen ja männyn siemensato-ennusteeseen tarvittavista laskennoista on tehty tämän syksyn osalta. Kuusen siementen niukkuus näyttää jatkuvan ensi keväänäkin, ja männynkin siemensato on parhaillakin alueilla vain keskinkertainen. Monen heikon siemenvuoden jälkeen kuusen siemenestä on jopa pulaa.

 

Lue lisää >

 

Saisiko sienien kasvatuksella lisää puhtia puuntaimien kasvuun?

 

Taimikko ei ole hyvä sienimetsä, mutta

metsässä sekä taimet että sienet tarvitsevat toisiaan. Nuorelle puulle parhaita seuralaisia vaikuttavat olevan sienet, jotka eivät kasvata maan pinnalla näkyvää itiöemää, sillä ne eivät juuri rasita puuta. Isot, mehevät tatit voisivat jopa viedä nuorilta puilta niin paljon vettä ja sokereita, että se vaikuttaisi puun kehitykseen. Symbioosit kuitenkin muuttuvat puun elinkaaren aikana.


Lue lisää >

..
Voisiko metsänomistaja rikastua viljelemällä sieniä vientiin?

 

Metsäsienien löytäminen ruokapöytään on epävarmaa ja vaihtelut sienisadoissa syksyjen välillä ovat merkittäviä. Samalla lahottajasieniä, kuten herkkusieniä ja siitaketta, on viljelty ruoaksi jo pitkään, mutta toisin on puiden kanssa symbioosissa elävien mykorritsasienten, esimerkiksi tattien ja kantarellien, laita. Voisiko syksyn tulevaisuudessa sienisadon varmistaa ostamalla puutarhaliikkeestä herkkutattia istutettavaksi pihalle? Tai millainen taloudellinen arvo voisi olla hyvässä matsuke-metsässä?

 

Lue lisää>

Suomen kilohinnaltaan arvokkain kauppasieni.

Tilaa tai peru uutiskirje

 

Jos et jatkossa halua vastaanottaa uutiskirjettä, voit perua sen verkkolomakkeella. Samalla lomakkeella voit tilata myös Metlan tiedotteet sähköpostiisi.

© Metsäntutkimuslaitos (Metla), PL 18, 01301 VANTAA ,p. 029 532 2111
www.metla.fi | Liity tai poistu uutiskirjeen jakelusta verkkolomakkeella
Lähetä palautetta | Toimitus: Sanna Kettunen, etunimi.sukunimi @ metla.fi