Vuodenkierto - Fenologiauutisia

1/2010 - kevät

 

Kevään etenemistä on seurattu aina - tiedolle on nyt uutta käyttöä

 

Kevään etenemistä on seurattu Suomessa aina: se on tärkeä asia niin maanviljelijöille kuin jäillä liikkujillekin. Kirjallisia tietoja kevään etenemisestä on yli 300 vuoden ajalta. Tornionjoen jäidenlähdön aika tunnetaan vuodesta 1693 alkaen, sillä torniolaiset löivät vetoa tapahtuman ajankohdasta. 1800-luvun puolivälissä Suomen tiedeseura aloitti kevään tapahtumien seurannan, ja Luonnontieteellinen museo jatkaa työtä edelleen. Myös Metla seuraa luonnon vuotuisia tapahtumia.


Lue lisää >
Tilaa tai peru uutiskirje

 

Jos et jatkossa halua vastaanottaa uutiskirjettä, voit perua sen verkkolomakkeella. Samalla lomakkeella voit tilata myös Metlan tiedotteet sähköpostiisi.

 

Kevättulva siirtää hiiltä ja ravinteita metsästä vesistöihin

 

Lumien sulaminen lisää veden valuntaa, mutta veden mukana kulkee muutakin. Soilta ja metsistä sulamisvesi kuljettaa muun muassa ravinteita sekä veteen liuenneita kaasuja, hiilidioksidia ja metaania. Nyt on selvitetty, miten suuri osuus näistä vuotuisista purovesien kasvihuone­kaasuista ja muista hiiliyhdisteistä liikkuu lumien sulamisvesien mukana.


Lue lisää >
Koivun siitepölykausi onkin monimutkainen ilmiö
 

Koivun siitepölyä kulkeutuu Suomeen jo ennen kukintakautta, ja kukintakauden aikana siitepöly­pitoisuudet vaihtelevat. Puiden kevyt siitepöly liikkuu ilmavirtauksien mukana tuhansia kilometrejä, ja Suomeen sitä tulee Baltiasta, Venäjältä, Fennoskandiasta ja jopa pohjoisesta Keski-Euroopasta. Siitepölykausi on monimutkainen ilmiö, ja kokonaisuutena sitä on opittu kuvaamaan ja ennakoimaan vasta viime vuosina.

 

Lue lisää >
© Metsäntutkimuslaitos (Metla), PL 18, 01301 VANTAA ,p. 029 5322111
www.metla.fi | Liity tai poistu uutiskirjeen jakelusta verkkolomakkeella
Lähetä palautetta | Toimitus: Sanna Kettunen, etunimi.sukunimi@metla.fi