Vuodenkierto - Fenologiauutisia

3/2009

 

Marjasatoihin vaikuttavat lämpö, vesi ja pölyttäjät - ja ilmastonmuutos sekä hakkuut

  

Kypsyäkseen mustikat ja puolukat tarvitsevat tietenkin lämpöä ja kosteutta, mutta satoihin vaikuttavat myös metsänkorjuut, lumipeite, kasvin energiatila ja ilmastonmuutos. Metsäntutkimuslaitos on seurannut marjasatoja vuodesta 1997, ja satotason vaihtelu on ollut suurta: Heikoin mustikkasato on ollut alle 14 kiloa hehtaarilla (2004) ja runsain lähes 40 kiloa (1997), valtakunnallisen keskiarvon ollessa 22,5 kiloa hehtaarilla.

 

Lue lisää >

 

Puiden kasvu on jo ohi tältä vuodelta

 

Puiden paksuuskasvu päättyy koko Suomessa jo elokuun puolivälissä kestettyään noin kaksi ja puoli kuukautta. Eri vuosien kasvukausissa on kuitenkin huomattavia eroja, mikä paljastuu Metlan seuraamista kuusista Punkaharjulla ja Kivalossa. Puiden ympärysmitassa näkyvät niin sateet kuin helteetkin, ja myös päivä ja yö aiheuttavat vaihtelua. Kuuseen asennettu kasvupanta mittaa muutoksen puun ympärysmitassa tunnin välein, ja kasvukäyrää voi seurata Internetissä lähes reaaliaikaisesti.


Lue lisää >

Tilaa tai peru uutiskirje

 

Jos et jatkossa halua vastaanottaa uutiskirjettä, voit perua sen verkkolomakkeella. Samalla lomakkeella voit tilata myös Metlan tiedotteet sähköpostiisi.

© Metsäntutkimuslaitos (Metla), PL 18, 01301 VANTAA ,p. 029 5322111
www.metla.fi | Liity tai poistu uutiskirjeen jakelusta verkkolomakkeella
Lähetä palautetta | Toimitus: Sanna Kettunen, etunimi.sukunimi@metla.fi