Vuodenkierto - Fenologiauutisia

2/2009 - kevät

Ajankohtaista

Allergikoille keväissä on eroja - koivun siitepölyn määrät vaihtelevat paljon

 

Koivun kukinta alkaa suunnilleen samaan aikaan kun hiirenkorvat puhkeavat. Noin 10-20% suomalaisista kärsii siitepölyallergiasta, jota aiheuttavat muun muassa koivu, leppä ja pähkinäpensas. Kaikki keväät eivät kuitenkaan ole yhtä hankalia allergikoille, sillä koivun kukinnan ja sen myötä siemensadon vaihtelut ovat suuria. Siitepölyn määrää voidaan arvioida etukäteen norkkolaskentojen avulla.

 

Lue lisää >

Tilaa tai peru uutiskirje

 

Jos et jatkossa halua vastaanottaa uutiskirjettä, voit perua sen verkkolomakkeella. Samalla lomakkeella voit tilata myös Metlan tiedotteet sähköpostiisi.

Tutkittua

Mikroskooppinen kevään merkki

 

Talvitilasen kuusen silmun neulasaiheita. Kuva Sirkka Sutinen

 

Kun puun silmussa alkaa näkyä ensimmäi­siä silmin havaittavia muutoksia, sen kehitys on jo pitkällä. Silmunpuhkeamisen ajoittumista ja siihen vaikuttavia tekijöitä on tutkittu eri puulajeilla sekä maastossa että koeolosuhteissa, mutta havaintoja on tehty vain paljain silmin nähtävistä muutoksista. Metlan tutkijat ovat selvittäneet, milloin ja miten kuusen kasvusilmun kehitys näkyy mikroskooppisella tasolla suhteessa silmun ulkoiseen muutokseen.


Lue lisää >

Tuomi kukkii nyt lähes kaksi viikkoa aikaisemmin kuin 160 vuotta sitten
 

Tuomet kukkivat ja koivut saavat Suomessa lehtensä entistä aiemmin. Metlan tutkijat perehtyivät kahdeksan puulajin lehtien puhkeamisen ja kuuden lajin kukinnan ajankohtiin koko napapiirin eteläpuoleisessa Suomessa vuosina 1846-2005. Vaikka puiden kukinnan ja lehtien puhkeamisen ajoittumisessa on yli kuukauden eroja Etelä- ja Pohjois-Suomen välillä, niin aikaistumisnopeus oli eri puolilla maata sama riippumatta leveysasteesta. .

 

Lue lisää >

© Metsäntutkimuslaitos (Metla), PL 18, 01301 VANTAA ,p. 029 5322111
www.metla.fi | Liity tai poistu uutiskirjeen jakelusta verkkolomakkeella
Lähetä palautetta | Toimitus: Sanna Kettunen, etunimi.sukunimi@metla.fi