<< paluu etusivulle

16.10.2008

 

Ennätyksellinen myyrähuippu

 

Maan eteläpuoliskossa Kokkola – Kainuu –linjan eteläpuolella on parhaillaan ennätyksellinen huippu myyräkannoissa

Talven 2005-06 myyrätuhot kolme vuotta sitten olivat pahimmat lähes viiteentoista vuoteen. Tällä vuosikymmenellä myyräsyklit, myyrien runsauden vaihtelut, maan eteläpuoliskossa ovat olleet voimakkaita, ja näyttää siltä, että huiput vain voimistuvat. Viime vuosikymmenen lopulla myyräkantojen vaihtelut olivat hieman vaatimattomampia.

 

Tämänhetkisen myyräkannan huipun odotetaan romahtavan ensi keväänä. Paras aika istuttaa metsää olisi siis ensi keväänä juuri myyräkannan romahdettua. Taimet saisivat olla rauhassa vuoden, jopa kaksi.

 

Jos myyräkantojen vaihtelut noudattavat samaa kolmen vuoden rytmiä maan eteläpuoliskossa jatkossakin, myyräkannat alkavat taas nousta 2010 loppukesällä ja seuraava huippu on syksyllä 2011. Ennusteen mukaan myyrätuhoja esiintyy jonkin verran paikallisesti jo talvella 2010-11, mutta varsinainen tuhotalvi olisi 2011-12.

 

Jos myyräkannan huiput voimistuvat vielä tästäkin, niin metsänuudistajien kannattaa pohtia taimien istutusaikataulut tarkkaan ainakin tunnetusti tuhoherkillä seuduilla.

 

Karkotteet, taimisuojat ja loukut esiin!

 

Metsänomistajat voivat vielä yrittää torjua myyrätuhoja. Karkotteita voi käyttää, ja arvokkaat taimet, kuten jalot lehtipuut ja kloonivisat, kannattaa suojata taimisuojilla. Vaikka kaikki eivät ota vakavasti taimikon puhdistamista myyristä loukkupyynnillä, jo 50 hiirenloukun avulla saa paljon aikaan parin viikonlopun aikana. Loukut kannattaa tarkistaa useamman kerran päivässä, jotta kaikki myyrät ehtivät loukkuihin.

 

Myyräennusteet osa Metlan Metsien terveys -palvelua

 

Metsäntutkimuslaitos on saanut viranomaistehtäväkseen tutkia ja tiedottaa säännöllisesti myyrien kannanvaihteluista ja liikkeistä. Myyrät ovat osa Metlan Metsien terveys -palvelua, josta saa ajan tasalla olevaa, asiantuntevaa tietoa metsätuhojen aiheuttajista. Myyräennusteet perustuvat Metlan valtakunnalliseen myyräkantojen vaihtelun seurantaan. Ennusteilla annetaan ajankohtainen katsaus myyrien aiheuttamasta tuhoriskistä metsätaloudessa ja myös puutarhoissa. Lisäksi ennusteissa kerrotaan myyräkuumeen esiintymisestä ja petolintujen ravintotilanteesta.

 

 

Lisätietoja:

  • Varttunut tutkija Otso Huitu, Metla/Suonenjoki, p. 010 211 4917, otso.huitu @ metla.fi
  • Metsäeläintieteeen professori Heikki Henttonen, Metla/Vantaa, p. 050 391 2430, heikki.henttonen @ metla.fi
Otso ja myyrä.    

 


<< paluu etusivulle

© Metsäntutkimuslaitos (Metla), PL 18, 01301 VANTAA ,p. 010 2111
www.metla.fi | Liity tai poistu uutiskirjeen jakelusta verkkolomakkeella
Lähetä palautetta | Toimitus: Merja Lindroos, etunimi.sukunimi @ metla.fi