Keltavahvero sinnittelee, suppilovahverot tulevat ruskeana armeijana

Suppilovahveroiden satokausi on alkanut säiden viilennyttyä ja niitä on esiintynyt laajoina ryhminä sammaleisissa havumetsissä Kainuun korkeudelle asti. Suppilovahveroita voi poimia lumen tuloon asti. ”Eikä pieni pakkanenkaan niitä pilaa, kuten monia runsasmaltoisia sieniä”, toteaa tutkija Kauko Salo.


Keltavahveroiden eli kantarellien kausi jatkuu yhä. Ensimmäiset keltavahverot saatiin tänä vuonna pannulle jo heinäkuun alkupuolella, ja niitä voi vieläkin löytää lehtipuuvaltaisista metsistä, varsinkin koivujen läheisyydestä. Viimevuotiseen tapaan keltavahveroita voi poimia loka-marraskuulle saakka.


 

Suolasienien ystäviä on tänä vuonna hemmoteltu, sillä rouskuja on esiintynyt keskimääräistä enemmän. Haapa-, kalvashaapa-, kangas- ja karvarouskujen satokausi kestää syyskuun loppuun. Useana vuonna niitä on poimittu vielä lokakuussa.


 

Hallavahakas ja talvijuurekas – talven airuet


Varsinaisia myöhäissyksyn sieniä ovat hallavahakas ja talvijuurekas. Hallavahakas on pienehkö, vihertävän- tai tummanruskea ja limainen sieni. Se on yleinen mäntyvaltaisissa kangasmetsissä. Nimensä mukaisesti hallavahakkaan itiöemät ilmestyvät metsiin ensimmäisten pakkasöiden jälkeen.

 

Talvijuurekkaan lakki on ruskehtavan keltainen, tahmea ja usein limainen. Jalka on ohut, mustanruskea ja nukkapintainen. Talvijuurekkaan voi löytää kasvamasta kimppuina lehtipuiden rungoilla tai lahokannoilla. Se ilmestyy ensimmäisten yöpakkasten jälkeen ja se voi välillä jäätyä kokonaan ja jatkaa kasvuaan säitten leudonnuttua.

 

Marjojen ja sienien tutkimuksella Metlassa pitkät perinteet


Marjojen ja sienien tutkimus aloitettiin Metsäntutkimuslaitoksen Joensuun tutkimusasemalla jo 27 vuotta sitten. Tällä hetkellä marjat ja sienet ovat osa laajempaa hanketta, jossa tutkitaan kasvifenologisten ilmiöiden ajoittumista, metsäpuiden siemensatoja sekä marja- ja sienisatoja muuttuvassa ilmastossa.

 

Lisätietoja:

  • Tutkija Kauko Salo, Metla/Joensuu, p. 010 211 3034 tai 040 590 3034, kauko.salo @ metla.fi
  • Marjat ja sienet Metinfo-tietopalvelussa
  • Fenologisten tapahtumien ajoittuminen muuttuvassa ilmastossa - tutkimuskohteena metsäpuut ja niiden siemenet sekä marja- ja sienisadot -Metlan tutkimushanke 3385


<< paluu etusivulle

© Metsäntutkimuslaitos (Metla), PL 18, 01301 VANTAA, p. 010 2111
www.metla.fi | Liity tai poistu uutiskirjeen jakelusta verkkolomakkeella
Lähetä palautetta | Toimitus: Merja Lindroos, etunimi.sukunimi@metla.fi