Vuodenkierto - Fenologiauutisia

1/2008 - Syksy

 

Odotettavissa vähävärinen ruska

Ruska on Lapissa parhaimmillaan yleensä syyskuun 10. päivän tienoilla ja Etelä-Suomessa lokakuun alkupuolella. Keskimääräistä selvästi viileämmän ja sateisemman kesän sekä erilaisten sienitautien vuoksi ruska ei ole tänä vuonna erityisen värikäs. Ruskan voimakkuus vaihtelee kuitenkin eri osissa maata, ja etenkin maaruska voi olla paikoin kaunis.Keväällä lehteentuloa säätelee pääasiassa ilman lämpötila, kun taas lehtien kellastumiseen ja varisemiseen vaikuttaa ensi sijassa päivän pituus. Sienitaudit ja kuivuus aiheuttavat usein lehtien ennenaikaista kellastumista


Lue lisää >

Myöhäissyksyn sienimetsästä lyötyy vielä monenlaisia herkkuja


Vaikka sienikausi alkaakin tältä vuodelta olla monen lajin kohdalta jo lopuillaan, hyviä ruokasieniä löytyy poimittavaksi vielä eri puolilta maata. Haperoitten ja tattien väistyessä suppilovahvero on vasta kunnolla heräämässä..


Lue lisää >

 

Männyn käpysato ennakoitua heikompi maan eteläosassa

Ensi keväänä variseva männyn siemensato näyttää muodostuvan aiemmin ennakoitua heikommaksi maan eteläosassa. Erityisesti lounais- ja etelä­rannikon tuntumassa sato on jäämässä vaatimattomaksi. Käpyjen epäsuotuisan kehityksen taustalla lienee pölytyksen epäonnistuminen huonojen sääolojen takia alkukesällä 2007.

 

"Pori-Lahti-Imatra -linjan eteläpuolella olisi suositel­tavaa turvautua ensi keväänä männyn viljelyyn joko taimia istuttamalla tai siemeniä kylvämällä. Karuim­mat mäntykankaat voidaan uudistaa luontaisesti, mutta näilläkin alueilla taimettuminen saattaa viivästyä", toteaa tutkija Tatu Hokkanen.


Lue lisää >

Kasvifenologiset ilmiöt

Fenologia tutkii biologisten ilmiöiden rytmiikkaa ja vuodenaikaisvaihtelua. Metlassa tutkimuskohteena ovat metsäpuut ja niiden siemenet sekä marja- ja sienisadot. Pitkäaikaiset seurantatutkimukset antavat tietoa ilmastotekijöiden vaikutuksesta kasvien kasvu­rytmiin ja luovat pohjan mallinnukselle, jossa laske­taan ennusteita männyn ja kuusen siemensadolle, marjasatojen ajoittumiselle sekä puiden ja marjojen pakkasvaurioriskeille.

 

Lisätietoa metsäluonnon vuodenkierrosta:

Tilaa tai peru uutiskirje

Jos et jatkossa halua vastaanottaa uutiskirjettä, voit perua sen verkkolomakkeella. Samalla lomakkeella voit tilata myös Metlan tiedotteet sähköpostiisi.

Metsäntutkimuslaitos (Metla),
PL 18, 01301 VANTAA, p. 029 5322111
www.metla.fi