Metla Metsätilastotiedote

Metsätilastotiedote 753, 13.1.2005

Metsäteollisuuden ulkomaankauppa, lokakuu 2004

Toimittaja: Aarre Peltola

Puun tuonti hipoo ennätystasoa

Puu

Vuoden 2004 lokakuussa Suomeen tuotiin 1,4 miljoonaa kuutiometriä puuta, ja tammi–lokakuun tuonti ylsi 14,2 miljoonaan kuutiometriin. Kumulatiivinen tuonti oli vain prosentin pienempi kuin vuotta aiemmin, joten jo kolme peräkkäistä vuotta kestänyt tuontiennätysten sarja saattaa jatkua. Ennätyksen lyömiseen riittäisi vuoden kahden viimeisen kuukauden aikana 1,2 miljoonan kuutiometrin kuukausituonti. Näin vähäiseksi puun tuonti jäi viime vuonna vain tammikuussa (ks. kuva 1). Eri maiden osuudet puun tuonnista ovat pysyneet jo pitkään suhteellisen samoina. Venäjän osuus tammi–lokakuun tuonnista oli 85 prosenttia, Viron 6 prosenttia ja Latvian 5 prosenttia. Puutavaralajeista eniten tuotiin koivukuitupuuta (5,2 milj. m³)

Metsäteollisuustuotteet

Suomen koko tavaraviennin arvo oli lokakuussa 4,4 miljardia euroa. Kyseessä oli viime vuoden korkein ja kaikkien aikojen yhdeksänneksi korkein kuukausivienti. Metsäteollisuustuotteiden viennin (1,1 mrd. €) kehitys oli erilainen kuin koko tavaraviennin, sillä lokakuussa metsäteollisuutuotteiden osuudeksi viennin arvosta jäi vain 24 prosenttia. Metsäteollisuustuotteiden kysyntä on kasvanut keskeisillä markkina-alueilla, mikä on lisännyt niiden tuotantoa myös Suomessa. Kuitenkin alhaiset vientihinnat hidastavat metsäsektorin viennin arvoa kasvua. Erityisen selvänä tämä kehitys näkyy paperin ja kartongin viennissä (ks. kuva 2). Metsäteollisuustuotteiden viennin arvo päätyi tammi–lokakuussa 9,9 miljardiin euroon, ja lisäystä oli prosentti edellisvuodesta.

Kuva 1
Kuva 2

Metsäntutkimuslaitos, metsätilastollinen tietopalvelu , puh. 010 211 2139, fax 010 211 2104, email: etunimi.sukunimi@metla.fi
Metsätilastotiedotteeseen liittyvät tilastotaulukot ovat saatavilla Metinfo tilastopalvelusta (maksullinen).


Metla Metsätilastotiedotteet: http://www.metla.fi/tiedotteet/metsatilastotiedotteet/
Tiedotteet: http://www.metla.fi/tiedotteet/