Metla on osa Luonnonvarakeskusta 1.1.2015 alkaen. www.luke.fi
  SUOMEKSI     PÅ SVENSKA     IN ENGLISH     AUF DEUTSCH     ПО-РУССКИ     
 
Metla-etusivuTutkimusPalvelutJulkaisutMetinfo-metsätietopalvelutTutkimusmetsätTietoa MetlastaStrategiaYhteystiedot
Metla » Metlassa nyt » Tiedotteet
Tiedote 18.12.2014
Metsäntutkimus Facebookissa Metla Twitterissä
Sivukartta | Haku

Trooppisten suosademetsien hiilivarastot uhkaavat ilmakehää

Suosademetsiin raivatuilta palmuöljyplantaaseilta huuhtoutuu erittäin vanhaa hiiltä – turpeen hiilivarasto on vakavasti uhattuna. Suomalaisilla soilla metsäojituksen vaikutus selvä mutta maltillinen.

Kolmasosa maapallon maaperän hiilestä on soihin kerrostuneessa turpeessa. Turpeen hiilivaraston purkautuminen takaisin ilmakehään voimistaisi kasvihuoneilmiötä merkittävästi. Kaikilta soilta huuhtoutuu veteen liuennutta eloperäistä hiiltä, joka vapautuu ennen pitkää ilmakehään. Radiohiiliajoitus paljastaa, että luonnontilaisilta soilta huuhtoutuu tyypillisesti nuorta, kasvillisuuden hiljan ilmakehästä sitomaa hiiltä (≤ 15 v.); tämä on luonnollinen osa kasvillisuuden kautta kulkevaa hiilen kiertoa. Jos huuhtoutuvan hiilen ikä kasvaa selvästi, se osoittaa, että suohon jo kerrostunut turve on alkanut hajota, ja sen hiilivarasto on uhattuna.

Ojitus ja sitä seuraava maankäyttö lisää selvästi soilta huuhtoutuvan hiilen ikää. Ikä vaihtelee kuitenkin suuresti alueittain ja maankäyttömuodoittain. Ojituksen vaikutus huuhtoutuvan hiilen ikään on selvin ja suurin trooppisissa suosademetsissä. Öljypalmuplantaaseiksi raivatuilta soilta huuhtoutuu jopa 3400-4400 vuotta vanhaa hiiltä. Tämä on vanhin maaperästä huuhtoutuneen hiilen ikä mitä koskaan on mitattu, ja osoittaa, että turpeen hiilivarasto hajoaa tehokkaasti hyvin vanhoista kerrostumista.

Suomessa metsäojitetuilta soilta huuhtoutuva hiili on vanhimmillaan 130-220 vuoden ikäistä. Tämän ikäistä turvetta on noin 20 cm syvyydellä. Eurooppalaisilla ennallistetuilla soilla huuhtoutuvan hiilen ikä on palautunut lähelle luonnontilaisia soita. Tropiikista ei ole tietoja ennallistetuilta soilta, koska Kaakkois-Aasiassa ei toistaiseksi ole onnistuneita ennallistamishankkeita.

Tiedot käyvät ilmi tuoreesta julkaisusta, jossa tohtori Chris Evansin (Environment Centre Wales, Bangor) johtama kansainvälinen tutkijaryhmä arvioi kuivatuksen ja sitä seuraavan maankäytön vaikutusta soiden hiilen kiertoon veteen liuenneen eloperäisen hiilen radiohiiliajoituksen (14C) avulla. Tutkitut suot sijaitsivat Suomessa, Iso-Britanniassa, Tsekin tasavallassa, Malesiassa ja Indonesiassa. Suomesta tutkimukseen osallistui professori Raija Laiho Metsäntutkimuslaitokselta.

Lisätietoja

  • Professori Raija Laiho, p. 029 532 2078, raija.laiho(a)metla.fi
  • Evans C.D., Page S.E., Jones T., Moore S., Gauci V., Laiho R., Hruška J., Allott T.E.H., Billett M.F., Tipping E., Freeman C. & Garnett M.H. 2014. Contrasting vulnerability of drained tropical and high-latitude peats to fluvial loss of stored carbon. Global Biogeochemical Cycles 28(11): 1215-1234. doi: 10.1002/2013GB004782

Metsä – tieto – osaaminen – hyvinvointi

 

Metla yhdistyy Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskus MTT:n, Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitos RKTL:n ja Maa- ja metsätalousministeriön tietopalvelukeskus Tiken tilastopalveluiden kanssa Luonnonvarakeskukseksi 1.1.2015. www.luonnonvarakeskus.fi


Metsäntutkimuslaitoksen tiedotteet Internetissä: http://www.metla.fi/tiedotteet/    Metlan RSS-tiedotesyöte
Metla/Viestintä PL 18, 01301 VANTAA, sähköposti: info(a)metla.fi

  Päivitetty: 18.12.2014 /KPB | Copyright Metla | Palaute