Metla on osa Luonnonvarakeskusta 1.1.2015 alkaen. www.luke.fi
  SUOMEKSI     PÅ SVENSKA     IN ENGLISH     AUF DEUTSCH     ПО-РУССКИ     
 
Metla-etusivuTutkimusPalvelutJulkaisutMetinfo-metsätietopalvelutTutkimusmetsätTietoa MetlastaStrategiaYhteystiedot
Metla » Metlassa nyt » Tiedotteet
Tiedote 13.11.2014
Metsäntutkimus Facebookissa Metla Twitterissä
Sivukartta | Haku

Lauhan talven aikana havupuiden fotosynteesikapasiteetti säilyy lähes kesän tasolla

Metlassa tehdyn tutkimuksen mukaan havupuiden, etenkin kuusen, fotosynteesikapasiteetti säilyy lauhan talven aikana lähes samalla tasolla kuin kesällä. Talvella valon määrä ei kuitenkaan riitä fotosynteesiin, mutta mekanismien aktiivisuus ylläpitää soluhengitystä. Seurauksena voi tulevaisuudessa olla havupuiden kasvutuotoksen aleneminen ja negatiivinen vaikutus metsien hiilitaseen.

Lopen Haapastensyrjällä mitatut lämpötilat. Punaiset viivat - vuorokauden keskilämpötila, siniset viivat vuorokauden minimi. Tummemmat viivat - päivittäiset arvot 1.1.2013–28.2.2014, heleämmät viivat - keskiarvot 1961–2014.
 
Fluoresenssimittaukset maaliskuu 2013 – helmikuu 2014. Punainen - kuusi, sininen - mänty. Värin muuttuessa tummemmasta heleämpään siirryimme mittaamaan vuonna 2013 syntyneitä neulasia.

Tutkimus on julkaistu kansainvälisessä frontiers in Plant Science -sarjassa. Kokeellinen työ tehtiin Lopen Haapastensyrjässä maaliskuun 2013 ja helmikuun 2014 välisenä aikana. Talvi 2013–2014 oli poikkeuksellisen lauha Etelä-Suomessa: vain kahden lyhyen jakson aikana vuorokauden keskilämpötila laski merkittävästi nollan alapuolelle. Arvioiden mukaan talvi 2013–2014 vastaa niitä olosuhteita, jotka ilmaston lämmetessä yleistyvät vuosisadan loppupuoliskolla.

Lopen Haapastensyrjässä ulkona kasvavien kuusten ja mäntyjen fotosynteesin valoreaktion aktiivisuutta mitattiin viikoittain fluoresenssimittausten avulla. Fluoresenssimittauksessa neulaset altistettiin voimakkaalle valopulssille. Jos fotosynteesikoneisto on aktiivinen, se absorboi tuon valoenergian, mutta joutuu poistamaan siitä ylimäärän lämpönä ja fluoresenssisäteilynä. Jos taas neulaset ovat talvilevossa, ne eivät absorboi valoa eikä fluoresenssia esiinny.

Kevättalven 2013 sää oli varsin tavanomainen. Maaliskuun kylmien öiden aikana sekä kuusen että männyn fotosynteesin aktiivisuus laski matalalle tasolle, mikä osoitti neulasten olevan talvilevossa. Keväällä päivien lämmetessä kuusen fotosynteesi elpyi mäntyä nopeammin, mutta täyden fotosynteesikapasiteetin molemmat lajit saavuttivat suunnilleen samaan aikaan kesäkuun alussa.

Sen sijaan talvi 2013–2014 oli poikkeuksellisen lauha. Talven aikana havupuiden fotosynteesikapasiteetti pysyi huomattavasti tavanomaista korkeammalla tasolla: kuusella lähes kesäisissä lukemissa, ja männylläkin laski vain noin puoleen siitä, mitä se normaalisti on alimmillaan. Joulukuun alun puolen viikon pakkasjakso ei juurikaan ehtinyt tiputtaa fotosynteesin aktiivisuutta. Tammikuun pakkasissa molempien lajien fotosynteesiaktiivisuus laski, mutta palautui ennalleen heti säiden lauhduttua. 

Tutkimustulosten perusteella havupuiden talvilepo on pelkästään alhaisten lämpötilojen indusoimaa, ja esimerkiksi päivänpituudella ei näyttäisi olevan vaikutusta. Ilmaston lämmetessä tästä seuraa se, että havupuut säilyvät yhä pitempään fotosynteettisesti aktiivisessa tilassa, vaikka talvella valon määrä ei riitäkään fotosynteesiin. Lauhalla säällä puiden aktiivinen tila kuitenkin ylläpitää soluhengitystä.

Lisätietoja

Metsä – tieto – osaaminen – hyvinvointi

 

Metla yhdistyy Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskus MTT:n, Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitos RKTL:n ja Maa- ja metsätalousministeriön tietopalvelukeskus Tiken tilastopalveluiden kanssa Luonnonvarakeskukseksi 1.1.2015. www.luonnonvarakeskus.fi


Metsäntutkimuslaitoksen tiedotteet Internetissä: http://www.metla.fi/tiedotteet/    Metlan RSS-tiedotesyöte
Metla/Viestintä PL 18, 01301 VANTAA, sähköposti: info(a)metla.fi

  Päivitetty: 13.11.2014 /KPB | Copyright Metla | Palaute