Metla on osa Luonnonvarakeskusta 1.1.2015 alkaen. www.luke.fi
  SUOMEKSI     PÅ SVENSKA     IN ENGLISH     AUF DEUTSCH     ПО-РУССКИ     
 
Metla-etusivuTutkimusPalvelutJulkaisutMetinfo-metsätietopalvelutTutkimusmetsätTietoa MetlastaStrategiaYhteystiedot
Metla » Metlassa nyt » Tiedotteet
Tiedote 6.11.2014
Metsäntutkimus Facebookissa Metla Twitterissä
Sivukartta | Haku

Eteläisen Suomen myyrätilanne on laikuttainen

Syksyn 2014 myyrähuippu jäi Oulun eteläpuolisessa Suomessa pääsääntöisesti vaatimattomaksi tai kokonaan väliin. Pohjois-Suomessa myyräkannat ovat vahvassa nousussa.

Pohjois-Suomen (tumman harmaa alue) myyräkannat ovat vahvassa nousussa ja niiden oletetaan saavuttavan huipun syksyllä 2015. Oulun eteläpuolisessa Suomessa myyräkannat saavuttivat vaatimattoman huipun syksyllä 2014, lukuun ottamatta Keskistä Suomea, missä huippu on kohtalainen. Kaakkois- ja Itä-Suomen ja etelärannikon myyräkannat (vaalein harmaa alue) ovat tällä hetkellä vaatimattomat.

Myyräkannat ovat viime vuosina vaihdelleet hyvin epäsäännöllisesti Suomen eteläisessä puoliskossa. Aiemmin selvä kolmivuotinen sykli on ollut pääosin kateissa vuoden 2008 ennätyksellisen huipun jälkeen. Samoin on poissa laaja kannanvaihtelujen maantieteellinen samanaikaisuus.

Metsäntutkimuslaitoksen myyrien seurantapyynnit osoittivat, että metsämyyriä tavataan kohtalaisia tai alhaisia määriä Oulun eteläpuolisessa Suomessa. Monin paikoin kannanvaihtelut viittaavat siihen, että syksyllä 2014 myyräkannat kokivat jonkinlaisen, mutta vaatimattoman, huipun.

Keski-Suomessa on syytä olla tarkkana

Keskisessä Suomessa metsämyyriä on selvästi ympäröiviä maakuntia runsaammin. Näillä alueilla metsämyyrät voivat aiheuttaa alkavana talvena havupuiden taimien latvatuhoja. Riskialueen metsänomistajia kehoitetaan tarkastamaan taimikkonsa talven jälkeen. Mikäli metsämyyrän latvasyöntiä tavataan, niistä aiheutuvaa monilatvaisuutta voi hoitaa ensi kesänä leikkaamalla ylimääräiset kilpailevat latvat pois.

Kaakkois-Suomessa metsämyyräkannat olivat tänä syksynä huomattavasti alhaisemmat kuin viime syksynä. Vaikuttaa siis siltä, että kannat olivat huipussaan vuosi sitten, ja ne ovat kesän 2014 aikana romahtaneet.

Pohjoiseen myyrähuippu syksyllä 2015

Oulun eteläpuoleisessa Suomessa peltomyyrän sukuisia myyriä on niukasti. Ainoastaan Etelä-Pohjanmaan idänkenttämyyräkannat ovat kohtalaisen vahvat. Peltomyyrien niukkuus on taimikoiden omistajien etu, sillä peltomyyrä on myyristämme pahin taimituholainen.

Pohjois-Suomen myyräkannat ovat runsastuneet selvästi viime kesänä. Metsämyyrän sukuisia myyrälajeja tavattiin monin paikoin Lapissa ennätyksellisiä määriä syksyllä. Pelto- ja lapinmyyrät eivät kuitenkaan olleet laajalti huippulukemissa, mikä on tyypillistä nousuvaiheelle. Pohjoiseen on odotettavissa myyrähuippu vuoden 2015 syksyllä.

Tunturisopuleista on ylimmässä Lapissa joitain havaintoja, mutta suurempaa esiintymää ei ehdi ensi vuodeksi. Metsäsopulia on sen sijaan tavattu monin paikoin runsaasti Itä-Suomessa ja Suomenselän alueella. Monin paikoin metsäsopulit ovat intoutuneet vaeltamaan, ja niitä onkin havaittu muun muassa vesistöjä ylittämässä teillä ja poluilla.

Metsämyyrien kohtalaista kantaa heijastaen myyräkuumetta on tänä vuonna esiintynyt jonkin verran, mutta ei poikkeuksellisen runsaasti. Pahin epidemiakausi on kuitenkin vasta tulossa marras-joulukuussa.

Lisätietoja:

Metsä – tieto – osaaminen – hyvinvointi

 

Metla yhdistyy Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskus MTT:n, Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitos RKTL:n ja Maa- ja metsätalousministeriön tietopalvelukeskus Tiken tilastopalveluiden kanssa Luonnonvarakeskukseksi 1.1.2015. www.luonnonvarakeskus.fi


Metsäntutkimuslaitoksen tiedotteet Internetissä: http://www.metla.fi/tiedotteet/    Metlan RSS-tiedotesyöte
Metla/Viestintä PL 18, 01301 VANTAA, sähköposti: info(a)metla.fi

  Päivitetty: 06.11.2014 /KPB | Copyright Metla | Palaute