Metla on osa Luonnonvarakeskusta 1.1.2015 alkaen. www.luke.fi
  SUOMEKSI     PÅ SVENSKA     IN ENGLISH     AUF DEUTSCH     ПО-РУССКИ     
 
Metla-etusivuTutkimusPalvelutJulkaisutMetinfo-metsätietopalvelutTutkimusmetsätTietoa MetlastaStrategiaYhteystiedot
Metla » Metlassa nyt » Tiedotteet
Tiedote 4.11.2014 Metsäntutkimus Facebookissa Metla Twitterissä
Sivukartta | Haku

Puurakentaminen vihdoin kasvu-uralle

”Metsävarojen hyödyntämisellä on keskeinen sija Suomen biotalousstrategian toteuttamisessa. Metsäteollisuuden suuret investoinnit ja tuotekehityksen tuomat uudet tuotteet ovat tällöin avainasemassa. Myös puurakentaminen on vihdoin pääsemässä kasvu-uralle. Aluepolitiikan kannalta on huomionarvoista, että biotalouden kasvun tuomat työpaikat syntyvät suurelta osin kasvukeskusten ulkopuolelle”, totesi valtiotieteiden kandidaatti Raimo Sailas Metsäntutkimuslaitoksen järjestämässä ”Metla-talo 10 vuotta – nouseeko puurakentaminen siivilleen” -seminaarissa Joensuussa 4.11.2014.

Tutkimus- ja kehittämistyö sekä uudet teolliset rakentamiskonseptit puurakentamisen nousun taustalla

Tänä vuonna Suomeen on rakenteilla 450 puukerrostaloasuntoa ja ensi vuonna aloitetaan 1500 uuden puukerrostaloasunnon rakentaminen. ”Tämä merkitsee 10 prosentin markkinaosuuden saavuttamista kerrostaloasuntojen rakentamisessa. Uusien kerrostalojen lisäksi vanhojen kerrostalojen korjaaminen on noussut merkittäväksi puun käytön kasvumahdollisuudeksi. Muita merkittäviä puun lisäkäyttömahdollisuuksia liittyy julkiseen rakentamiseen ja siltoihin”, totesi valtakunnallisen puurakentamisohjelman kehittämispäällikkö Markku Karjalainen.

Konkreettisten puurakentamiskohteiden myötä uudet teolliset rakentamiskonseptit ovat lyömässä itsensä läpi. Uusi teollinen ajattelu parantaa rakennusalan tuottavuutta ja laatua. Puurakentamisen nopeus ja säältä suojassa rakentaminen ovat osa puurakentamisen hintakilpailukykyä. Puurakentaminen perustuu kotimaiseen, uusiutuvaan ja ekologiseen raaka-aineeseen ja kotimaiseen työhön.

Pientaloissa puu on aina ollut valtamateriaali Suomessa – rakentamiseen käytetystä puutavarasta 80 prosenttia menee pientaloihin. Väestön keski-iän noustessa uusien pientalojen kysynnän odotetaan laskevan. Tällä on voimakas negatiivinen vaikutus työpaikkoihin, puun käyttöön ja aluetalouksiin. Puun käytön lisääntyminen kerrostalo- ja julkisessa rakentamisessa kompensoi osan pientaloteollisuuden menetyksistä, muuta kasvua on haettava muun muassa vientimarkkinoilta.

Metla-talo otettiin käyttöön lähes päivälleen 10 vuotta sitten. Se oli valmistuessaan ensimmäinen puusta valmistettu, kolmikerroksinen puurunkoinen toimistotalo Suomessa, ja siinä on kokeiltu innovatiivisella tavalla uusia ja perinteisiä puurakentamisen ratkaisuja. Metla-talossa työskentelee noin sata metlalaista ja lisäksi Euroopan metsäinstituutin, Elintarviketurvallisuusviraston, Itä-Suomen yliopiston sekä Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitoksen henkilökuntaa. Metla-talo on tarjonnut työntekijöilleen terveelliset ja viihtyisät työolosuhteet, suomalaisen puutoimistorakentamisen lippulaiva on tehnyt tähän saakka tehtävänsä ongelmitta.

Luonnonvarakeskus aloittaa kreivin aikaan

Metlan ylijohtaja ja luonnonvarakeskushankkeen vetäjä Hannu Raitio totesi vuoden 2015 alussa aloittavan Luonnonvarakeskuksen (Luke) olevan yksi avaintoimijoista matkalla kohti biotaloutta. ”Luken perustaminen osuu biotalouden tulemisen kannalta nappiin, mutta kieltämättä kopin ottaminen tässä taloudellisessa tilanteessa on haastavaa. Uskon kuitenkin vakaasti siihen, että Luonnonvarakeskus kantaa tutkimuspanoksellaan oman kortensa kekoon Suomen talouden nostamisessa – muun muassa luomalla kilpailuetuja metsäteollisuudelle asiakasläheisen toimintatapansa sekä kokonaisvaltaisten tuotantoketjuratkaisujensa kautta”, Raitio totesi.

Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskus (MTT), Metsäntutkimuslaitos (Metla), Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitos (RKTL) sekä maa- ja metsätalousministeriön tietopalvelukeskus Tiken tilastotuotanto yhdistetään perinteiset sektorirajat ylittäväksi Luonnonvarakeskukseksi

Lisätietoja:

Metsä – tieto – osaaminen – hyvinvointi


Metsäntutkimuslaitoksen tiedotteet Internetissä: http://www.metla.fi/tiedotteet/    Metlan RSS-tiedotesyöte
Metla/Viestintä PL 18, 01301 VANTAA, sähköposti: info(a)metla.fi

  Päivitetty: 05.11.2014 /KPB | Copyright Metla | Palaute