Metla on osa Luonnonvarakeskusta 1.1.2015 alkaen. www.luke.fi
  SUOMEKSI     PÅ SVENSKA     IN ENGLISH     AUF DEUTSCH     ПО-РУССКИ     
 
Metla-etusivuTutkimusPalvelutJulkaisutMetinfo-metsätietopalvelutTutkimusmetsätTietoa MetlastaStrategiaYhteystiedot
Metla » Metlassa nyt » Tiedotteet
Tiedote 15.7.2014
Metsäntutkimus Facebookissa Metla Twitterissä
Sivukartta | Haku

Metsäntutkimuslaitos ja Suomen metsäkeskus:

Viileä kesäkuu hillitsi kirjanpainajan parveilua ja toukkien kehitystä

Kirjanpainajan parveilu tämän vuoden touko–kesäkuussa oli voimakasta, ja riskiraja ylittyi laajalti Etelä- ja Keski-Suomessa. Riskirajan alapuolella kirjanpainajat eivät yleensä pysty tappamaan eläviä kuusia, mutta sen yläpuolella riski näiden hyönteisten aiheuttamille kuusikuolemille kasvaa. Kesäkuun jälkipuoliskon poikkeuksellisen viileä sää hillitsi kirjanpainajan parveilua ja vähensi näin sisarusjälkeläistöjen määrää. Lämminneet säät ovat uudestaan voimistaneet kirjanpainajan parveilua, joten kirjanpainajien uudet iskeytymät ovat vielä mahdollisia.

Viileät säät hidastivat myös kirjanpainajan toukkien kehitystä, minkä seurauksena toisen sukupolven kehittyminen tänä kesänä on epätodennäköistä. Metsäntutkimuslaitoksen www-sivuilta löytyy uusi palvelusovellus, jonka avulla voi arvioida muun muassa kirjanpainajan kehitystä eri osissa maatamme: http://www.metla.fi/metinfo/metsienterveys/opas/ls-ennuste.html (Internet Explorer -selaimella väh. 10-versio).

Suomen metsäkeskus on viimevuotiseen tapaan tehnyt tarkastuksia kirjanpainajan iskeytymistä yli sadalla paikkatietoanalyysin perusteella valitulta riskikohteella. Koko maan osalta tilanne näyttää varsin samanlaiselta kuin viime kesänä: lieviä tuhoja havaittiin 18 prosentilla ja vakavia tuhoja 12 prosentilla tarkastetuista kohteista. Alueellisia eroja oli jonkin verran. Kaakkois-Suomessa iskeytymät eläviin puihin olivat lisääntyneet: 26 prosentilla kohteista oli lieviä ja 21 prosentilla vakavia tuhoja (2013 vastaavasti 18  ja 12). Lievien tuhojen osuus oli lisääntynyt Häme-Uusimaalla ja Pohjois-Savossa, mutta toisaalta iskeytymäkohteiden osuudet olivat vähentyneet viimevuotisesta Rannikon ja Etelä-Savon metsäkeskusten alueilla.

Lisätietoja kirjanpainajan aiheuttamista tuhoista ja niiden torjunnasta löytyy osoitteista
http://www.metsakeskus.fi/sites/default/files/kirjanpainajatuhon-torjuntaopas-mk-metla-web.pdf
ja
http://www.metla.fi/metinfo/metsienterveys/lajit_kansi/iptypo-n.htm

Lisätietoja:

Metsä – tieto – osaaminen – hyvinvointi


Metsäntutkimuslaitoksen tiedotteet Internetissä: http://www.metla.fi/tiedotteet/    Metlan RSS-tiedotesyöte
Metla/Viestintä PL 18, 01301 VANTAA, sähköposti: info(a)metla.fi

  Päivitetty: 10.09.2014 /KPB | Copyright Metla | Palaute