Metla on osa Luonnonvarakeskusta 1.1.2015 alkaen. www.luke.fi
  SUOMEKSI     PÅ SVENSKA     IN ENGLISH     AUF DEUTSCH     ПО-РУССКИ     
 
Metla-etusivuTutkimusPalvelutJulkaisutMetinfo-metsätietopalvelutTutkimusmetsätTietoa MetlastaStrategiaYhteystiedot
Metla » Metlassa nyt » Tiedotteet
Tiedote 4.6.2014
Metsäntutkimus Facebookissa Metla Twitterissä
Sivukartta | Haku

Vuoden 2013 metsätuhoraportti on valmistunut

Metsäntutkimuslaitoksen (Metla) metsätuhotietopalvelu on koostanut Metsätuhot vuonna 2013 -raportin. Näkyvimmät tuhot myrskyjen ohella aiheutti kirjanpainaja-kaarnakuoriainen tappamalla kuusikoita Etelä-Suomessa.

Kirjanpainajatuhojen määrä alkoi kasvaa lämpimien kesien 2006 ja 2010 aikana, kun myrskynkaatopuitakin oli runsaasti lisääntymismateriaaliksi. Loppua tuhoille ei ole näkyvissä. Kirjanpainajakantojen seuranta feromonipyydyksin aloitettiin vuonna 2012 yhteistyössä Suomen metsäkeskuksen kanssa. Kirjanpainajakannat ovat kasvaneet niin vanhoilla tuhoalueilla Uudellamaalla ja Kaakkois-Suomessa kuin myös alueilla, joilla aiemmin kirjanpainaja ei vielä ollut aiheuttanut laajempia tuhoja.

Toinen kaarnakuoriainen, joka on runsastunut, on kirjanpainajan sukulainen, okakaarnakuoriainen. Sen luultiin jo hävinneen Etelä-Suomesta, mutta nyt on löydetty useita mäntymetsiä, joissa okakaarnakuoriainen on tappanut mäntyjä. Syitä ensin vähenemiseen tai nyt taas runsastumiseen ei tiedetä, mutta ne voivat liittyä metsätalouden ja ilmaston muutoksiin.

Ilmaston lämpiäminen on mahdollistanut Keski-Euroopassa suuria metsätuhoja aiheuttaneen tuholaisen, havununnan lisääntymisen myös meillä. Vielä 70-luvulla laji oli harvinainen etelärannikon laji, mutta nyt aikuisia perhosia voi tavata Vaasa–Kuopio -linjan eteläpuolella. Ensimmäinen tuhoilmoitus havununnan tekemästä metsätuhosta tuli Metlaan kesällä 2013 Rymättylässä olevasta saaresta.

Metlassa on kartoitettu kuusen- ja männynjuurikäävän levinneisyyttä. Kartoituksen mukaan kuusenjuurikääpää esiintyy ainakin Oulun korkeudella ja Etelä-Pohjanmaan Ilmajoelta ja Lappajärveltä asti on varmistettuja männynjuurikääpäesiintymiä. Tällä alueella ei ole aiemmin tehty tyvitervastautihavaintoja. Valtakunnan metsien inventoinnin (VMI) maastohavaintojen mukaan juurikääpiä esiintyy luultua runsaammin Kainuun ja Pohjois-Pohjanmaan alueella.

Metsätuhoista pyydetään ilmoittamaan Metlaan tai Suomen metsäkeskukseen, joka toimii apuna seurannassa.  Tuhoilmoituslomake löytyy osoitteesta www.metla.fi/metinfo/metsienterveys/tuhoilmoitus/

Lisätietoja:

  • tutkija Antti Pouttu, p. 029 532 2576, antti.pouttu(a)metla.fi
  • erikoistutkija Seppo Neuvonen (kirjanpainajat, havununna), seppo.neuvonen(a)metla.fi
  • tutkija Tuula Piri (juurikäävät), p. 029 532 2453, tuula.piri(a)metla.fi

Julkaisu

Metsä – tieto – osaaminen – hyvinvointi


Metsäntutkimuslaitoksen tiedotteet Internetissä: http://www.metla.fi/tiedotteet/    Metlan RSS-tiedotesyöte
Metla/Viestintä PL 18, 01301 VANTAA, sähköposti: info(a)metla.fi

  Päivitetty: 04.06.2014 /KPB | Copyright Metla | Palaute