Metla on osa Luonnonvarakeskusta 1.1.2015 alkaen. www.luke.fi
  SUOMEKSI     PÅ SVENSKA     IN ENGLISH     AUF DEUTSCH     ПО-РУССКИ     
 
Metla-etusivuTutkimusPalvelutJulkaisutMetinfo-metsätietopalvelutTutkimusmetsätTietoa MetlastaStrategiaYhteystiedot
Metla » Metlassa nyt » Tiedotteet
Tiedote 13.5.2014
Metsäntutkimus Facebookissa Metla Twitterissä
Sivukartta | Haku

Valoa viljelmille – LED-teknologiasta haetaan ratkaisua kuusen solukkoviljelymenetelmien tehostamiseen

Uudentyyppisellä, LED-teknologiaan perustuvalla tarkkuussäädettävällä valaisinjärjestelmällä haetaan ratkaisua havupuiden solukkoviljelyn kustannus- ja energiatehokkuuteen Metsäntutkimuslaitoksen (Metla) Punkaharjun toimipaikassa. Juuri käynnistyneessä tutkimushankkeessa testataan eri aallonpituuksilla annetun valokäsittelyn vaikutuksia solukkoviljeltyjen kuusen alkioiden itämiseen ja solukkotaimen varhaiseen kehitykseen. Kokeiden avulla selvitetään myös sitä, kuinka innovaatiota voitaisiin tulevaisuudessa hyödyntää solukkoviljelymenetelmien käytäntöön viemisessä.

Uuden teknologian testaamiseen käytetään savonlinnalaisen Elektroniikan 3K-tehtaan erityisesti solukkoviljelytutkimusta varten suunnittelemia ja valmistamia LED-valaisimia. Valaisimien tuottaman valon väriä ja intensiteettiä voidaan muuttaa kasvatusjakson aikana tietokoneohjatun tarkkuussäätimen avulla. ”LED-valot saattaisivat sopia hyvin laboratoriokasvatukseen, sillä ne tuottavat loisteputkia vähemmän hukkalämpöä, jolloin kasvatushuoneiden jäähdytystarve ja energiankulutus vähenee”, toteavat tutkija Saila Varis ja projektipäällikkö Susanne Heiska.

Uusilla menetelmillä metsänjalostuksen hyödyt jalostustarhoilta metsiin entistä nopeammin

Kuusen solukkoviljelymenetelmiä kehitetään käytännön taimituotannon ja metsänviljelyn tarpeisiin Metlan Punkaharjun toimipaikassa. Metsänviljelyaineiston solukkolisäyksessä käytetään lähtöaineistona kuusen jalostusohjelman huippupuiden risteytyksestä saatua solukkoa. Sitä monistetaan kasvualustalla, jonka hormoni- ja ravinnekoostumusta säätelemällä solukko saadaan kehittymään pieneksi taimeksi. Solukkotaimi on aivan siementaimen kaltainen. Ainoana erona on, että kun siementaimen alkukehitys tapahtuu siemenkuoren suojissa, solukkotaimi kehittyy laboratorion tarkoin säädellyissä olosuhteissa.

Solukkoviljelymenetelmät on jo kehitetty tutkimusmittakaavaan, mutta kasvatusketjussa on vielä tehostettavaa, ennen kuin massatuotantoon voidaan ryhtyä. Laboratoriossa tapahtuva taimien idätys ja siirto kasvihuoneelle on yksi haasteista, ja LED-teknologiasta toivotaan ratkaisuja paitsi energiatehokkuuteen, myös solukkotaimien juurtumista ja karaistumista ohjaavien biologisten prosessien säätelyyn.

Valoa viljelmille – LED-tekniikka havupuiden solukkolisäyksessä -hankkeen kokonaiskustannukset ovat 20 000 euroa. Etelä-Savon maakuntaliitto tukee hanketta Euroopan aluekehitysrahastosta 14 000 eurolla.

Lisätietoja:

Seuraavat kuvat luovutetaan kertakäyttöoikeudella median käyttöön aiheesta uutisoitaessa. Lähde mainittava.

  • Kuva 1. Kuusen solukkotaimia. Kuva: Metla/Tuija Aronen.
  • Kuva 2. Kuusen alkioita idätetään tarkoin säädellyissä valaistusolosuhteisssa laatikon sisällä. Kuva: Metla/Teijo Nikkanen.

Metsä – tieto – osaaminen – hyvinvointi


Metsäntutkimuslaitoksen tiedotteet Internetissä: http://www.metla.fi/tiedotteet/    Metlan RSS-tiedotesyöte
Metla/Viestintä PL 18, 01301 VANTAA, sähköposti: info(a)metla.fi

  Päivitetty: 13.05.2014 /KPB | Copyright Metla | Palaute