Metla on osa Luonnonvarakeskusta 1.1.2015 alkaen. www.luke.fi
  SUOMEKSI     PÅ SVENSKA     IN ENGLISH     AUF DEUTSCH     ПО-РУССКИ     
 
Metla-etusivuTutkimusPalvelutJulkaisutMetinfo-metsätietopalvelutTutkimusmetsätTietoa MetlastaStrategiaYhteystiedot
Metla » Metlassa nyt » Tiedotteet
Tiedote 6.11.2013
Metsäntutkimus Facebookissa Metla Twitterissä
Sivukartta | Haku

Myyräkannat nousussa

Hiljaisen jakson jälkeen myyräkannat ovat alkaneet vahvistua koko maassa. Erityisesti metsämyyriä tavataan jo kohtalaisesti. Läntisessä Suomessa kannan nousu on ollut hitaampaa kuin keskisessä ja itäisessä Suomessa. Pohjois-Suomessakin kannanvaihtelun aallonpohja on selvästi ohi.

Suhteellinen myyrätiheys Suomessa syksyllä 2013. Myyräkannat ovat kaikkialla kasvussa. Eteläpuoliskossa maata myyrähuippu on odotettavissa 2014 syksynä ja Pohjois-Suomessa 2015.

Suuressa osassa maata myyrät olivat hyvin harvassa viime vuonna. Pohjois-Karjala oli ainoa alue, missä kannat olivat kohtalaisen vahvat. Kesän 2013 aikana sekä Pohjois-Karjalassa että muualla Etelä-Suomessa kannat ovat vahvistuneet selvästi.

Pohjois-Karjalassa on tällä hetkellä runsaasti niin metsä- kuin peltomyyriä. Muualla eteläisessä Suomessa erityisesti metsämyyräkannat ovat jo kohtalaiset, paikoin jopa runsaat. Läntisimmässä Suomessa kannat ovat lähteneet runsastumaan keskistä ja itäistä Suomea hitaammin. Tämän hetken myyrätilanne ennakoi laaja-alaista myyrähuippua eteläiseen Suomeen syksylle 2014.

Vuosikymmeniä kateissa olleet myyräsyklit ovat todella palanneet Pohjois-Suomeen. Lapissa oli ennätyksellisen myyrähuippu syksyllä 2011, minkä jälkeen kannat romahtivat olemattomiin seuraavana talvena. Tänä syksynä myyriä on alkanut ilmaantua, mikä kielii nousuvaiheen alusta, ja ennakoi pohjoisessa nousuvaihetta ensi kesäksi ja huippua vuodelle 2015.

Myyriä on Oulun eteläpuoleisessa Suomessa jo sen verran runsaasti, että taimituhoja tulee väistämättä esiintymään tulevan talven aikana. Koska metsämyyrä on tällä hetkellä runsain laji, valtaosa tuhoista tulee ilmenemään havupuiden kärkisilmujen ja ylimpien vuosikasvainten kuorten syöntinä.

Metsämyyrien runsastuminen lisää myyräkuumeriskiä. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tilastot osoittavat sairastuneiden määrän syksyn mittaan nousseen selvästi viime vuotta korkeammalle. Metsämyyrät, ja vain metsämyyrät, levittävä myyräkuumetta aiheuttavaa Puumala-virusta, joka tarttuu ihmiseen hengitysteitse pölyävien eritteiden kautta. Suosittelemme hiirenloukkujen pitämistä vireessä mökeissä, ulkorakennuksissa ja liitereissä. Tietoa myyräkuumeesta löytyy mm. osoitteesta http://www.metla.fi/ajankohtaista/myyrakuume.htm

Lisätietoja:

  • Tutkija Otso Huitu, p. 029 532 4917, otso.huitu(a)metla.fi
  • Professori Heikki Henttonen, p. 050 391 2430, heikki.henttonen(a)metla.fi

Metsä – tieto – osaaminen – hyvinvointi


Metsäntutkimuslaitoksen tiedotteet Internetissä: http://www.metla.fi/tiedotteet/    Metlan RSS-tiedotesyöte
Metla/Viestintä PL 18, 01301 VANTAA, sähköposti: info(a)metla.fi

  Päivitetty: 06.11.2013 /KPB | Copyright Metla | Palaute