Metla on osa Luonnonvarakeskusta 1.1.2015 alkaen. www.luke.fi
  SUOMEKSI     PÅ SVENSKA     IN ENGLISH     AUF DEUTSCH     ПО-РУССКИ     
 
Metla-etusivuTutkimusPalvelutJulkaisutMetinfo-metsätietopalvelutTutkimusmetsätTietoa MetlastaStrategiaYhteystiedot
Metla » Metlassa nyt » Tiedotteet
Tiedote 5.11.2013
Metsäntutkimus Facebookissa Metla Twitterissä
Sivukartta | Haku

Metsätoimijoita koulutetaan eri-ikäisrakenteisen metsän kasvatukseen

Ensi vuonna voimaan tuleva metsälain muutos mahdollistaa eri-ikäisrakenteisen metsän kasvatuksen. Uuden metsän kasvatusvaihtoehdon vuoksi Metsäntutkimuslaitos ja Suomen metsäkeskus pitävät 15 koulutustilaisuutta eri puolilla Suomea. Ensimmäinen tilaisuus on Laitilassa marraskuun 5. päivä.

Metsien käyttö monipuolistuu

Maamme nykyisessä metsäpolitiikassa korostuvat metsien käytön monipuolistuminen yhteiskunnan ja metsänomistajien tarpeiden ja arvojen muutoksista johtuen. Yksi keskeisimmistä muutoksista on eri-ikäisrakenteisten metsien kasvattamisen hyväksyminen ja edistäminen. Muutos avaa oven uudenlaisten metsänhoito- ja muiden palvelujen sekä liiketoiminnan kehittämiseen, joissa puuntuotannon lisäksi painotetaan metsien aineettomia arvoja sekä hyvinvointi- ja ekosysteemipalveluja.

Uutta tutkimustietoa tarvitaan

Metsäntutkimuslaitoksen ”Tulevaisuuden metsät ja metsänhoito” –tutkimusohjelmassa tehtävällä tutkimuksella pyritään vastaamaan monipuolistuvan metsänhoidon haasteisiin. Tutkimusohjelman keskeisenä tavoitteena on tuottaa perusteet ja toimintamallit eri-ikäisrakenteisen metsän kasvatukselle ja puunkorjuulle sekä vertailla eri metsänkasvatustapoja useista näkökulmista. Nyt alkavalla seminaarikiertueella koostetaan tämänhetkinen näkemys eri-ikäisrakenteisen metsän kasvatuksesta uusimman tutkimustiedon valossa. 

Koulutuksesta eväät metsänomistajien neuvonnalle

Seminaarikiertueella asiantuntijat luovat käytännönläheisen kuvan eri-ikäisrakenteisen metsän kasvatuksen mahdollisuuksista ja haasteista uusimman tutkimustiedon ja -tietämyksen pohjalta. Tilaisuuksissa pureudutaan eri-ikäisrakenteisen metsänhoidon perusteisiin ja menetelmiin.
Puuntuotosta ja metsätalouden tuottavuutta verrataan nykyisin vallitsevaan tasaikäiskasvatukseen  esimerkkilaskelmien avulla. Lisäksi käsitellään puunkorjuun haasteita ja monimuotoisuuden säilymistä. Yhteenvetona esitetään kohteita ja tilanteita, joissa eri-ikäisrakenteisen metsän kasvatuksen lähtökohdat ovat keskimääräistä paremmat – tai huonommat.

Paikkakuntakohtaiset ohjelmat ja tilaisuuksiin ilmoittautuminen metsäkeskuksen www-sivujen kautta.

Lisätietoja:

  • Erikoistutkija Timo Saksa, Metsäntutkimuslaitos p. 029 532 4834, timo.saksa(a)metla.fi
  • Metsänhoidon johtava asiantuntija Eljas Heikkinen, Suomen metsäkeskus, p. 029 432 5206, eljas.heikkinen(a)metsakeskus.fi

Metsä – tieto – osaaminen – hyvinvointi


Metsäntutkimuslaitoksen tiedotteet Internetissä: http://www.metla.fi/tiedotteet/    Metlan RSS-tiedotesyöte
Metla/Viestintä PL 18, 01301 VANTAA, sähköposti: info(a)metla.fi

  Päivitetty: 05.11.2013 /KPB | Copyright Metla | Palaute