Metla on osa Luonnonvarakeskusta 1.1.2015 alkaen. www.luke.fi
  SUOMEKSI     PÅ SVENSKA     IN ENGLISH     AUF DEUTSCH     ПО-РУССКИ     
 
Metla-etusivuTutkimusPalvelutJulkaisutMetinfo-metsätietopalvelutTutkimusmetsätTietoa MetlastaStrategiaYhteystiedot
Metla » Metlassa nyt » Tiedotteet
Kutsu tiedotusvälineille 19.9.2013
Metsäntutkimus Facebookissa Metla Twitterissä
Sivukartta | Haku

Pallas-symposiumissa esitellään ilmasto- ja ekosysteemitutkimusten tuloksia

Aika: 26.–27.9.2013
Paikka:
Hotelli Jeris, Muonio

Pallaksella järjestetään 26.–27. syyskuuta kansainvälinen symposium, jossa esitellään alueen tutkimustuloksia ja tutustutaan maailman huippuluokkaa oleviin mittausasemiin ja kenttäkokeisiin. Suomen Akatemia on arvioinut Pallaksen yhdeksi maamme tärkeimmistä tutkimusinfrastruktuureista.

Tapahtuma alkaa seminaaripäivällä, jossa esitellään ilmasto- ja ekosysteemitutkimusten tuloksia. Ilmastotutkimusten tulokset kertovat muun muassa Pallaksen alueen kasvihuonekaasujen pitoisuuksista, lähteistä ja nieluista ja niissä tapahtuneista muutoksista. Tuloksia on 1990-luvun loppupuolelta alkaen.

Ekosysteemitutkimusten tulokset käsittelevät pohjoisten metsä-, suo- ja tunturiekosysteemien ominaisuuksia ja toimintaa, niiden vasteita ympäristömuutoksiin ja alueiden erilaiseen käyttöön. Aiheina ovat muun muassa metsänrajan muutokset, kevään ja syksyn fenologisissa ilmiöissä tapahtuneet muutokset ja miten ekologisesti kestävä matkailu onnistuu kansallispuistossa.

Painopiste esitelmissä on Pallaksen tutkimuksissa, mutta osa käsittelee ilmiöitä myös laajemmin pohjoisella alueella. Näin esimerkiksi ympäristöseurantojen tulosten esittelyssä, jossa kerrotaan pohjoisten mäntymetsien kupari- ja nikkelipitoisuuksien muutoksista.
Symposiumin toinen päivä on retkeilypäivä, jolloin tutustutaan ilmastomittausasemiin ja tutkimuksen kenttäkokeisiin. Retkeily tarjoaa ainutlaatuisen mahdollisuuden nähdä huippututkimuksen tekemiseen liittyvää infrastruktuuria.

Symposiumin järjestävät Metla ja Ilmatieteen laitos. Se kokoaa sekä metsän- että ilmastontutkijat saman pöydän ääreen.

Pallas on tutkimuksen superkeskittymä

Suomi-neidon kainalossa sijaitsevan Pallaksen kehittyminen kansallisesti ja kansainvälisesti merkittäväksi tutkimuskeskittymäksi on monen tekijän summa.

Tutkimusperinteen ja pitkien luonnontieteellisten aikasarjojen lisäksi Pallaksen etuja ovat keskeisten maisematyyppien helppo saavutettavuus ja epäilemättä myös maisemien kauneus. Pallaksen ilma tunnetaan myös Euroopan puhtaimpana, mikä lisää alueen merkitystä vertailualueena kansainvälisille tutkimuksille. Ilmastonmuutokseen liittyvän tutkimuksen kasvuun lienee vaikuttanut myös se, että ennustemallien mukaan vaikutukset olisivat juuri pohjoisilla alueilla merkittävimpiä.

Pallaksen tutkimuskeskittymä, kartta, pdf

Toimittajat ovat lämpimästi tervetulleita symposiumiin!

Lisätietoja:

  • Tutkija Timo Penttilä, Metla, p. 029 532 2071, timo.penttila(a)metla.fi
  • Vanhempi tutkija Annalea Lohila, Ilmatieteen laitos, p. 029 539 5498, annalea.lohila(a)fmi.fi
  • Pallas-symposiumin www-sivut
  • Pallas-symposiumista julkaistaan viikon 39 alussa Metlan uutiskirje

Metsä – tieto – osaaminen – hyvinvointi


Metsäntutkimuslaitoksen tiedotteet Internetissä: http://www.metla.fi/tiedotteet/    Metlan RSS-tiedotesyöte
Metla/Viestintä PL 18, 01301 VANTAA, sähköposti: info(a)metla.fi

  Päivitetty: 19.09.2013 /KPB | Copyright Metla | Palaute