Metsäbioenergia-alan COST-hankkeessa yhtenäistettiin standardeja ja tutkimusmenetelmiä
EU-rahoitteisessa COST-hankkeessa on yhtenäistetty metsäbioenergia-alan standardeja, menetelmiä ja terminologiaa. Metsäntutkimuslaitoksen (Metla) koordinoiman, kansainvälisen “Development and Harmonisation of New Operational Research and Assessment Procedures for Sustainable Forest Biomass Supply” -hankkeen tuloksia esitellään loppuseminaarissa, joka järjestetään 27.–29.8.2013 Joensuussa.
Malleja, ohjekirja, verkkosanasto, laaja portaali
Metsäbiomassan tuottaminen kustannustehokkaasti ja kestävästi on suuri maailmanlaajuinen haaste – tutkimukselle, teollisuudelle ja koko metsäklusterille. Yleistä tietoisuutta ja yhtenäisiä käytäntöjä metsäbiomassan energiakäytöstä tarvitaan. COST Action FP0902:ssa on yhtenäistetty metsäbioenergia-alan terminologiaa sekä tutkimusmenetelmiä kymmenien asiantuntijoiden voimin.
Loppuseminaari on neljävuotisen, laajalti verkostoituneen hankkeen yhteenvetotilaisuus, jossa esitellään myös konkreettisia tuotoksia. Näitä ovat esimerkiksi malli, joka on suunnattu erityisesti puunkorjuun kustannuslaskentaan (Costing Model: Machine Cost Calculation Testing Model) sekä verkkosanasto, josta löytyy keskeisimmät metsäenergiatermit käännettyinä useille eri kielille. Jo aiemmin hankkeessa on julkaistu “Good Practice Guidelines for Biomass Production Studies” (GPG) -ohjekirja. Hankkeen kotipesänä ja ”tietopankkina” toimii Forest Energy Portal, jossa on runsaasti esillä julkaisuja, tietoa alan tutkimuksesta, ajankohtaisuutisia, videoita, kuvia ja blogi.
Tutkimuksen vaikutukset maailmanlaajuisia
Seminaarin yhteydessä järjestettävällä retkeilyllä kuullaan viimeisimmät metsäkonekantaan liittyvät kuulumiset Kesla Oyj:n, Pentin Paja Oy:n ja Sekera Oy:n edustajilta. Seminaariin osallistuu yli 100 asiantuntijaa yli 30 maasta.
COST Action FP0902:n puheenjohtajana toimii Metlan tutkija Robert Prinz. Action FP0902:ssa on mukana tutkimusorganisaatioita 29 jäsenmaasta sekä lisäksi Australiasta, Brasiliasta, Kanadasta, Japanista, Uudesta Seelannista, Etelä-Afrikasta, Venäjältä, Ukrainasta ja Yhdysvalloista. Ei-eurooppalaisten asiantuntijoiden mukaantulo hankkeeseen on nostanut sen vaikutukset maailmanlaajuisiksi.
COST edistää eurooppalaista tieteellisteknistä yhteistyötä
COST perustettiin vuonna 1971. Se tukee eurooppalaisia monikansallisia ja tieteidenvälisiä tutkimusverkostoja tarjoamalla yhteistyömahdollisuuksia kansallisesti rahoitetuille tutkimusprojekteille. Toiminta perustuu yhteistyöhankkeisiin (COST Actions), joissa on kyse kansallisesti rahoitetun tutkimuksen yhteensaattamisesta eurooppalaisella tasolla.
Lisätietoja:
Metsä – tieto – osaaminen – hyvinvointi
Metsäntutkimuslaitoksen tiedotteet Internetissä: http://www.metla.fi/tiedotteet/
Metla/Viestintä PL 18,
01301 VANTAA,
sähköposti: info(a)metla.fi |