Metla on osa Luonnonvarakeskusta 1.1.2015 alkaen. www.luke.fi
  SUOMEKSI     PÅ SVENSKA     IN ENGLISH     AUF DEUTSCH     ПО-РУССКИ     
 
Metla-etusivuTutkimusPalvelutJulkaisutMetinfo-metsätietopalvelutTutkimusmetsätTietoa MetlastaStrategiaYhteystiedot
Metla » Metlassa nyt » Tiedotteet
Tiedote 6.6.2013 Metsäntutkimus Facebookissa Metla Twitterissä
Sivukartta | Haku

Metsäteollisuuden kilpailukyky tarvitsee vakaan teollisuus- ja innovaatiopolitiikan

”Maailman huipputasoisen suomalaisen metsäteollisuuden pitää voida luottaa pidemmälle katsovaan julkisen vallan teollisuus- ja innovaatiopolitiikkaan. Sen pysyvänä tehtävänä on turvata kansainvälisesti kilpailukykyiset menestymisen eväät suomalaiselle metsäteollisuudelle”, totesi Metsäteollisuus ry:n puheenjohtaja Juha Vanhainen Metsäntutkimuslaitoksen järjestämässä ”Metsäsektorin kilpailuedut Suomessa” -tulevaisuuskeskustelussa Joensuussa 6.6.2013.

Tulosta syntyy, mutta ei hetkessä

Vanhaisen mukaan metsäteollisuudessa on viime aikoina tehty paljon työtä uusien tuotteiden ja tuotantotapojen kehittämiseksi. ”Tulosta on syntynyt. On luotu uusia, kierrätettäviä raaka-aineita ja lopputuotteita. On kehitetty uusia puulähtöisiä rakennusmateriaaleja ja säästäväisempää energian käyttöä. Lisää olisi tulossa, mutta pienen kasvaminen suureksi, tai edes keskisuureksi, tarvitsee suotuisan ympäristön ja usein vuosikausien ymmärtäväisen ja ohjaavan hoidon. Kilpailukykyisen raaka-aineen ja energian jatkuva saatavuus, kohtuulliset logistiikkajärjestelyt ja maltillinen työmarkkinapolitiikka on oltava perustana, kun tavoitellaan uusia ja iskukykyisiä tuotteita”, Vanhainen totesi.

Kaupallistamista ja kokeilulaitoksia lisää

Työ- ja elinkeinoministeriön johtaja Sixten Sunabackan mielestä Suomessa on mahdollista edelleen kehittää sellu- ja kartonkiteollisuutta sekä puun mekaanista jalostamista. ”Kehittyvän biotalouden lähiajan mahdollisuudet ovat puurakentamisessa, innovatiivisissa puutuotteissa ja uusissa energiatuotteissa, pidemmän aikavälin mahdollisuudet uusissa biomateriaaleissa ja -kemikaaleissa. Suomessa pitää erityisesti panostaa tuotteiden kaupallistamiseen ja sitä nopeuttaviin kokeilulaitoksiin”, Sunabacka totesi.

Luonnonvarakeskuksesta kilpailuetuja

Metsäntutkimuslaitoksen ylijohtaja ja luonnonvarakeskushankkeen vetäjä Hannu Raitio kaavaili vuonna 2015 aloittavan Luonnonvarakeskuksen olevan paitsi yksi avaintoimijoista matkalla kohti biotaloutta myös luovan Suomen metsäteollisuudelle kilpailuetuja asiakasläheisen toimintatavan sekä kokonaisvaltaisten tuotantoketjuratkaisujen kautta.

Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskus (MTT), Metsäntutkimuslaitos (Metla) sekä Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitos (RKTL) yhdistetään uudeksi, perinteiset sektorirajat ylittäväksi Luonnonvarakeskukseksi.  Luonnonvarakeskus toiseksi suurimpana suomalaisena tutkimuslaitoksena tuottaa asiakkailleen lisäarvoa tarjoamalla laajaan osaamispohjaansa tukeutuen uusia biotalouden ratkaisuja.

”Siirtyminen biotalouteen ja kestävästi hoidettuihin uusiutuviin luonnonvaroihin tarkoittaa suomalaisille sitä, että metsät ”palaavat uudelleen” suomalaisten hyvinvoinnin kulmakiveksi. Biotalous perustuu biomassojen monipuoliseen käyttöön, jonka pohjana on tutkimus ja tuotekehitys, luova innovaatiotoiminta ja uudenlaisten liiketoimintamallien rakentaminen”, totesi Raitio.

Lisätietoja:

  • Ylijohtaja Hannu Raitio, Metla ja luonnonvarakeskushanke, p. 029 532 2010, hannu.raitio(a)metla.fi
  • Aluejohtaja Jari Parviainen, Metla, p. 029 532 3010, jari.parviainen(a)metla.fi

Metsä – tieto – osaaminen – hyvinvointi


Metsäntutkimuslaitoksen tiedotteet Internetissä: http://www.metla.fi/tiedotteet/    Metlan RSS-tiedotesyöte
Metla/Viestintä PL 18, 01301 VANTAA, sähköposti: info(a)metla.fi

  Päivitetty: 04.10.2013 /KPB | Copyright Metla | Palaute