Metla on osa Luonnonvarakeskusta 1.1.2015 alkaen. www.luke.fi
  SUOMEKSI     PÅ SVENSKA     IN ENGLISH     AUF DEUTSCH     ПО-РУССКИ     
 
Metla-etusivuTutkimusPalvelutJulkaisutMetinfo-metsätietopalvelutTutkimusmetsätTietoa MetlastaStrategiaYhteystiedot
Metla » Metlassa nyt » Tiedotteet
Tiedote 5.6.2013
Metsäntutkimus Facebookissa Metla Twitterissä
Sivukartta | Haku

Myyräkannat lähdössä nousuun

Myyrien määrät ovat edelleen alhaiset valtaosassa maata. Eteläisen Suomen myyräkannat ovat kuitenkin jo vahvistumassa.

Harmaalla alueella Keski- ja Itä-Suomessa myyriä tavataan kohtalaisesti. Kannat ovat runsastumassa kautta Oulun eteläpuoleisen Suomen kohti uutta huippua syksyllä 2014. Lapissa myyriä on hyvin vähän.

Metsäntutkimuslaitoksen kevään 2013 myyräseurannat osoittavat, että myyräkannat ovat alkaneet runsastumaan eteläisessä Suomessa laskuvaiheen jälkeen. Kannan vahvistuminen on ollut selkeintä Keski-Suomesta Pohjois-Karjalaan ulottuvalla vyöhykkeellä. Vesimyyrien jälkiä on tavattu huomattavasti Etelä-Savossa, mutta jäljet ovat suurimmaksi osaksi viime syksyn peruja. Pohjois-Suomessa myyrätiheydet ovat hyvin alhaiset.

Maastossa tavataan jonkun verran niin peltomyyriä kuin metsämyyriä, mutta kuten ennenkin nousun kynnyksellä, metsämyyrät ovat näistä lajeista suhteellisesti runsaampia. Joillain paikkakunnilla keskisessä Suomessa metsämyyriä on viime talvena ollut riittävän runsaasti aiheuttaakseen havupuiden latvasyöntiä. Vakavampia myyrätuhoja ei viime talvelta ole kuitenkaan ilmoitettu.

Myyräkannan tämänhetkinen tila ennakoi nousujohteista kehitystä kahden seuraavan kesän aikana. Oulun eteläpuoleisessa Suomessa myyräkannat noussevat kesällä 2013, jolloin seuraava huippu olisi odotettavissa syksylle 2014. Lapissa ja Koillismaalla myyriä alkaa alhon pohjalta ilmaantua kesän lopulla, mutta varsinainen nousu ajoittuisi vuodelle 2014 ja huippu vuodelle 2015, mikäli pitkään kadoksissa ollut, mutta 2010-11 palannut syklinen vaihtelu jatkuu.

Vaikka pahin taimituhoriski on eteläisessä Suomessa ajoittumassa talvelle 2014-15, metsänomistajien on syytä varautua etenkin metsämyyrien latvasyönteihin jo ensi talvena. Metsämyyrätuhojen torjuminen on haastavaa, mutta pahimmilla riskialueilla toimiin kannattaa ryhtyä esimerkiksi loukkupyynneillä tai karkoteaineita käyttämällä. Hirvien karkottamiseen käytetyt latvoihin sumutettavat aineet ovat hillinneet myös metsämyyrien syöntihaluja. Mikäli vioituksia kaikesta huolimatta syntyy, monilatvaisuutta voi hoitaa jälkikäteen katkomalla pois ylimääräiset kasvaimet, jättäen yhden lupaavimman näköisen muodostamaan uutta päärankaa.

Monin paikoin metsämyyriä tulee ensi syksynä olemaan runsaasti, mikä lisää myyräkuumeriskiä. Metsämyyrät, ja vain metsämyyrät, levittävä myyräkuumetta aiheuttavaa Puumala-virusta, joka tarttuu ihmiseen hengitysteitse pölyävien eritteiden kautta. Suosittelemme hiirenloukkujen pitämistä vireessä mökeissä, ulkorakennuksissa ja liitereissä jo kesästä lähtien, mutta erityisesti syksyllä ja alkutalvella. Tietoa myyräkuumeesta löytyy osoitteesta www.metla.fi/ajankohtaista/myyrakuume.htm

Lisätietoja:

Metsä – tieto – osaaminen – hyvinvointi


Metsäntutkimuslaitoksen tiedotteet Internetissä: http://www.metla.fi/tiedotteet/    Metlan RSS-tiedotesyöte
Metla/Viestintä PL 18, 01301 VANTAA, sähköposti: info(a)metla.fi

  Päivitetty: 05.11.2013 /KPB | Copyright Metla | Palaute