Metla on osa Luonnonvarakeskusta 1.1.2015 alkaen. www.luke.fi
  SUOMEKSI     PÅ SVENSKA     IN ENGLISH     AUF DEUTSCH     ПО-РУССКИ     
 
Metla-etusivuTutkimusPalvelutJulkaisutMetinfo-metsätietopalvelutTutkimusmetsätTietoa MetlastaStrategiaYhteystiedot
Metla » Metlassa nyt » Tiedotteet
Tiedote 22.5.2013
Metsäntutkimus Facebookissa Metla Twitterissä
Sivukartta | Haku

Kansainvälistä biodiversiteettipäivää juhlistetaan uudella GeeniVarat-lehdellä

Tänään 22. toukokuuta vietetään kansainvälistä biodiversiteettipäivää. Samalla Suomessa tehdään geenivarojen suojelutyön historiaa ensimmäisen kasvien, kalojen, kotieläinten ja metsäpuiden geenivarojen suojelua esittelevän GeeniVarat-tiedotuslehden nähdessä päivänvalon.

Viljely- ja puutarhakasvien, kotieläinten, kalojen ja metsäpuiden geenien kirjon eli geenivarojen suojelulla varaudutaan tulevaisuuden tarpeisiin. Usein geenivarojen suojelu nähdään lähinnä passiivisena vanhan maatalouden kulttuuriperinnön säilyttämisenä. Geenivarojen arvo osana nykypäivän ja tulevaisuuden aktiivista maa-, metsä- ja kalataloutta on sen sijaan jäänyt varjoon. Tästä johtuen geenivarojen suojelu ja käyttö eivät ole vielä saaneet ansaitsemaansa huomiota nykyisissä maa- ja metsätaloutta ohjaavissa strategioissa.

Yhteiskunnan kiinnostus suojella ja käyttää geenivaroja riippuu siitä, miten yhteiskunta arvottaa ne. Erityisesti ilmastonmuutos nostaa geenivarojen arvoa välineenä sopeuttaa maa- ja metsätaloutta uusiin ympäristöolosuhteisiin. Geenivaroja voidaan hyödyntää myös maatalouden elinkeinorakenteen muutoksessa ja maaseudun elinvoimaisuuden kehittämisessä.

Monelle kansalaiselle geenivarat on melko vaikea käsite. GeeniVarat-tiedotuslehti edistää tietoisuutta kertomalla geenivarojen suojelun ja käytön merkityksestä maa- ja metsätaloudelle, ympäristölle ja kansalaisten hyvinvoinnille. Lehteä julkaisevat maa- ja metsätalousministeriön sektoritutkimuslaitokset Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskus MTT, Metsäntutkimuslaitos Metla ja Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitos RKTL.

YK on julistanut toukokuun 22. päivän kansainväliseksi biodiversiteettipäiväksi lisätäkseen tietoisuutta ja ymmärrystä biologisen monimuotoisuuden laajasta merkityksestä. Maa-, puutarha-, metsä- ja kalatalouden geenivarat ovat tärkeä osa maapallon biologista monimuotoisuutta. Alkuperäisten kotieläinrotujen, maatiaiskasvilajikkeiden ja kalakantojen häviämisen myötä geenivarat ovat köyhtyneet ja tarvitsevat aktiivisia suojelutoimia, joita Suomessa toteutetaan kansallisilla geenivaraohjelmilla. Tänä vuonna erityistä aihetta juhlaan on Suomen kansallisella kasvigeenivaraohjelmalla, joka täyttää kymmenen vuotta.

Lisätietoja:

  • GeeniVarat-tiedotuslehden vastaava toimittaja, eläingeenivarat: Professori Juha Kantanen, MTT, 029 531 7309,
    juha.kantanen(a)mtt.fi
  • Kasvigeenivarat: Erikoistutkija Elina Kiviharju, MTT, 029 531 7355, elina.kiviharju(a)mtt.fi
  • Metsägeenivarat: Vanhempi tutkija Mari Rusanen, Metla, 029 532 5477, mari.rusanen(a)metla.fi
  • Kalageenivarat: Yksikönjohtaja Petri Heinimaa, RKTL, 029 532 7480, petri.heinimaa(a)rktl.fi

Metsä – tieto – osaaminen – hyvinvointi


Metsäntutkimuslaitoksen tiedotteet Internetissä: http://www.metla.fi/tiedotteet/    Metlan RSS-tiedotesyöte
Metla/Viestintä PL 18, 01301 VANTAA, sähköposti: info(a)metla.fi

  Päivitetty: 27.05.2013 /KPB | Copyright Metla | Palaute