Metla on osa Luonnonvarakeskusta 1.1.2015 alkaen. www.luke.fi
  SUOMEKSI     PÅ SVENSKA     IN ENGLISH     AUF DEUTSCH     ПО-РУССКИ     
 
Metla-etusivuTutkimusPalvelutJulkaisutMetinfo-metsätietopalvelutTutkimusmetsätTietoa MetlastaStrategiaYhteystiedot
Metla » Metlassa nyt » Tiedotteet
Tiedote 29.4.2013
Metsäntutkimus Facebookissa Metla Twitterissä
Sivukartta | Haku

Juurikäävän torjunta ajankohtaista

Kantokäsittely juurikäävän ehkäisemiseksi on syytä aloittaa silloin, kun päivälämpötila on selvästi plussan puolella eikä yöpakkasia enää esiinny. Sekä kuusen että männyn tuoreet kannot ovat alttiita juurikäävän itiötartunnalle. Jos uusia kantotartuntoja ei estetä, pääsee lahottajasieni leviämään esteettömästi metsiköihin kesähakkuiden seurauksena.

Käsittely tarpeen myös havupuuvaltaisissa energiapuuhakkuissa

Kantokäsittely on tarpeellinen sekä ainespuuhakkuissa että havupuuvaltaisissa energiapuuharvennuksissa. Torjunta-aineena voidaan käyttää joko urealiuosta tai biologista harmaaorvakkavalmistetta. Molemmat aineet ovat tehokkaita, kun toimitaan valmistajan ohjeiden mukaisesti ja huolehditaan, että kaatopinta peittyy kauttaaltaan torjunta-aineella.

Torjuntaan saa valtion tukea

Yksityisille metsänomistajille maksetaan Kemera-tukea juurikäävän torjuntaan. Kuusivaltaisissa metsiköissä tukialue kattaa koko Etelä-Suomen. Pohjois-Pohjanmaa, Kainuu ja Lappi ovat tuen ulkopuolella. Männyllä juurikäävän torjuntaa tuetaan Itä-Suomessa (Pohjois-Karjala, Etelä-Savo, Etelä-Karjala, Kymenlaakso) ja muualla Etelä-Suomessa niissä kunnissa, joissa on todettu männynjuurikäävän aiheuttamaa tyvitervastautia.

Viime vuosina on tullut runsaasti uusia havaintoja tyvitervastaudin esiintymisestä ja tukeen oikeuttavien kuntien määrä on lisääntynyt. Ohessa on luettelo kunnista (pdf), joissa tyvitervastauti on tunnistettu kolmen viime vuoden aikana, sekä kartta (pdf), johon nämä kunnat on merkitty keltaisella.
Kartassa ja kuntaluettelossa on virheellistä tietoa mm. kuntaliitoksista johtuen  ja kemerakelpoisuus onkin tarkastettava aina Suomen metsäkeskukselta.

Tuki korvaa torjunta-ainekustannukset sekä työn osuudesta kasvatushakkuissa 0,44 € hakattu kuutiometri ja uudistushakkuissa 0,22 € hakattu kuutiometri. Tuki on saajalleen veronalaista tuloa.

Lisätietoja:

  • Professori Jarkko Hantula, p. 029 532 5419, jarkko.hantula(a)metla.fi
  • Tutkija Tuula Piri, p. 029 532 2453, tuula.piri(a)metla.fi

Metsä – tieto – osaaminen – hyvinvointi


Metsäntutkimuslaitoksen tiedotteet Internetissä: http://www.metla.fi/tiedotteet/    Metlan RSS-tiedotesyöte
Metla/Viestintä PL 18, 01301 VANTAA, sähköposti: info(a)metla.fi

  Päivitetty: 04.10.2013 /KPB | Copyright Metla | Palaute