Metla on osa Luonnonvarakeskusta 1.1.2015 alkaen. www.luke.fi
  SUOMEKSI     PÅ SVENSKA     IN ENGLISH     AUF DEUTSCH     ПО-РУССКИ     
 
Metla-etusivuTutkimusPalvelutJulkaisutMetinfo-metsätietopalvelutTutkimusmetsätTietoa MetlastaStrategiaYhteystiedot
Metla » Metlassa nyt » Tiedotteet
Tiedote 22.4.2013
Metsäntutkimus Facebookissa Metla Twitterissä
Sivukartta | Haku

Fixteri-kokopuupaalaimen tuottavuudessa merkittävä parannus

Ensiharvennuksissa pieni rungon koko, pieni hehtaarikohtainen korjuumäärä ja tiheä alikasvos ovat olleet haaste tuottavuuden parantamiseen sekä säästöihin korjuukustannuksissa. Jyväskyläläinen Fixteri Oy on kehittänyt nuorten metsien hoitoon kokopuun paalaimen, jonka tuottavuus todettiin Metlan ja Skogforskin toteuttamassa tutkimuksessa yli kaksinkertaiseksi edelliseen paalainmalliin verrattuna. Fixterin kustannussäästöpotentiaali on pieniläpimittaisten puustojen aines- ja energiapuun korjuussa.

Tutkitun koneyksikön muodostaa: Nisula 280E+ joukkokäsittelevä hakkuulaite, Logman 811FC alustakone sekä Fixteri FX15a paalainyksikkö. Kokopuut hakataan joukkokäsittelevällä hakkuulaitteella ja tämän jälkeen puunippu syötetään puupaalit valmistavaan paalainyksikköön. Koneen automatiikka mittaa valmiit paalit, jonka jälkeen ne kuljetetaan metsästä perinteisillä kuljetuskalustoilla käyttöpaikalle.

Metsäntutkimuslaitoksen ja ruotsalaisen Skogforskin yhteistutkimuksessa selvitettiin kokopuun paalaimen uusimman mallin Fixteri FX15a:n tuottavuustaso, sekä tuottavuuteen vaikuttavia koneen ominaisuuksia ja työympäristötekijöitä. Tutkimuksessa uusimman paalaimen tehotuntituottavuus oli poistettavien kokopuiden koosta ja määrästä riippuen 1,9-2,6 kertaa korkeampi kuin edellisen Fixteri II-paalaimen. Uuden paalainmallin tuottavuus oli tehotunnissa 9,7 m³, kun poistettavien puiden keskikoko oli 28 dm³ ja niiden määrä 3213 puuta/hehtaari. Tehotuntituottavuus kohosi 11,9 m³:iin poistettavien puiden keskikoon kasvaessa 44 dm³:iin, jolloin niiden tiheys oli 2016 puuta/hehtaari. Vastaavasti uusi paalain ylsi 13,8 m³ tuotokseen 84 dm³ kokoisilla puilla, joita harvennettiin 1266 puuta hehtaarilta.

Fixterin kokopuunpaalauksen huomattavaa paranemista selittää hakkuulaitteen tehokkaampi joukkokäsittely sekä kokopuupaaleja valmistavan paalainyksikön tehokkuuden paraneminen.

Kuva: Miika Järvinen

Lisätietoja:

  • MMM (väitellyt) Yrjö Nuutinen, metsäteknologia, Metla, p. 029 532 3257, yrjo.nuutinen(a)metla.fi
  • Professori Rolf Björheden, metsäteknologia, Skogforsk, Uppsala, Ruotsi, p. +46 18 18 8509, rolf.bjorheden(a)skogforsk.se

Metsä – tieto – osaaminen – hyvinvointi


Metsäntutkimuslaitoksen tiedotteet Internetissä: http://www.metla.fi/tiedotteet/    Metlan RSS-tiedotesyöte
Metla/Viestintä PL 18, 01301 VANTAA, sähköposti: info(a)metla.fi

  Päivitetty: 07.06.2013 /KPB | Copyright Metla | Palaute