Metla on osa Luonnonvarakeskusta 1.1.2015 alkaen. www.luke.fi
  SUOMEKSI     PÅ SVENSKA     IN ENGLISH     AUF DEUTSCH     ПО-РУССКИ     
 
Metla-etusivuTutkimusPalvelutJulkaisutMetinfo-metsätietopalvelutTutkimusmetsätTietoa MetlastaStrategiaYhteystiedot
Metla » Metlassa nyt » Tiedotteet
Tiedote 20.3.2013
Metsäntutkimus Facebookissa Metla Twitterissä
Sivukartta | Haku

Metla aloittaa arktisten kasvien analysointimenetelmien kehittämisen Rovaniemellä

Euroopan aluekehitysrahasto on myöntänyt rahoituksen Metsäntutkimuslaitoksen (Metla) Rovaniemen laboratorion kasvikemian tutkimus- ja kehittämishankkeelle. Metlan tavoitteena on kehittää laboratoriosta arktisen biotalouden näytteiden ja analyysimenetelmien osaamiskeskittymä.

Rahoituksen tuella laboratorion laitteistoa ja menetelmiä kehitetään niin, että laboratoriossa pystytään todentamaan arktisten luonnon- ja puutarhakasvien kemialliset pitoisuudet ja puhtaus. Laboratorion osaamisalueeseen kuuluu entuudestaan arktisten vesi- ja jäänäytteiden analysointi.

Laboratorion kehittämisellä palvellaan etenkin Pohjois-Suomen elinkeinoelämää ja tuotekehitystä. Pohjoiset kasvit ovat todennäköisesti ylivertaisen puhtaita, ja niillä on korkeat terveysvaikutteisten yhdisteiden ja aromiaineiden pitoisuudet, mutta ominaisuudet on voitava todentaa luotettavasti ennen tuotekehittelyä tai ominaisuuksien käyttöä markkinaetuna. Kasvien analyysitulokset antavat merkittävää tietoa myös ympäristössä tapahtuvista muutoksista.

  • Lisäksi kehittämishankkeen tavoitteena on muodostaa arktisen kasvikemian ja luonnontuotealan yhteistyöverkosto, jossa voidaan koordinoida ja innovoida uusia tutkimushankkeita ja t&k-toimintaa Pohjois-Suomessa ja Barentsin alueella, laboratoriopäällikkö Susan Kunnas Metlasta kertoo.

Suomessa on niukahkosti kasvikemiaa hallitsevia laboratorioita, ja ne palvelevat lähinnä yliopistojen ja tutkimuslaitosten omaa toimintaa. Rovaniemen laboratorion tavoitteena on palvella tutkimuksen lisäksi myös yrityksiä ja viranomaisia. Tutkimuspuolella sen palveluita käyttävät jo muun muassa Lapin yliopisto ja Arktinen keskus sekä Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskus.

Euroopan aluekehitysrahasto on myöntänyt 209 510 euroa tämän vuoden alussa alkaneelle hankkeelle. Hanke päättyy 30.6.2014.

Lynet-laboratorio

Metlan Rovaniemen laboratorio on niin sanottu Lynet-laboratorio. Se on luonnonvara- ja ympäristötutkimuksen yhteenliittymän (LYNET) pilottihanke, jossa yhdistettiin maa- ja metsätalousministeriön sekä ympäristöministeriön alaisten tutkimuslaitosten laboratoriopalveluita. Vuonna 2011 yhdistettyjen Metlan, Lapin ELY-keskuksen ja MTT:n Rovaniemen kasvituotannon laboratoriot toimivat Metlan organisaatiossa ja tiloissa.

Lisätietoja:

  • Laboratoriopäällikkö Susan Kunnas, p. 029 532 5299, susan.kunnas(a)metla.fi

Metsä – tieto – osaaminen – hyvinvointi


Metsäntutkimuslaitoksen tiedotteet Internetissä: http://www.metla.fi/tiedotteet/    Metlan RSS-tiedotesyöte
Metla/Viestintä PL 18, 01301 VANTAA, sähköposti: info(a)metla.fi

  Päivitetty: 04.10.2013 /KPB | Copyright Metla | Palaute