Metla on osa Luonnonvarakeskusta 1.1.2015 alkaen. www.luke.fi
  SUOMEKSI     PÅ SVENSKA     IN ENGLISH     AUF DEUTSCH     ПО-РУССКИ     
 
Metla-etusivuTutkimusPalvelutJulkaisutMetinfo-metsätietopalvelutTutkimusmetsätTietoa MetlastaStrategiaYhteystiedot
Metla » Metlassa nyt » Tiedotteet
Tiedote 8.3.2013
Metsäntutkimus Facebookissa Metla Twitterissä
Sivukartta | Haku

Koivulle odotettavissa ennätyksellisen heikko kukinta

Metsäntutkimuslaitos (Metla) ennustaa kevääksi erittäin heikkoa koivun kukintaa koko maahan. Viimeisen 35 vuoden aikana koivun hedenorkkoja ei ole kertaakaan aikaisemmin esiintynyt yhtä vähän kuin tänä vuonna. Myös männylle ja varsinkin kuuselle ennustetaan heikkoa kukintaa.

Koivun vaatimaton kukinta (katso kuvat) on hyvä uutinen allergikoille, sillä siitepölykeväästä on tulossa helppo ainakin kotimaassa kukkivien koivujen osalta. Siitepölyn kaukokulkeumat voivat kuitenkin aiheuttaa allergisia oireita. Etelärannikolla tehtyjen norkkohavaintojen perusteella lepän otaksutaan kukkivan koivua runsaammin.

Koivun heikon kukinnan taustalla arvioidaan olevan kaksi eri tekijää. Vuosi sitten koivun kukinta oli lähes ennätysmäisen runsasta, mikä on kuluttanut puiden energiavarastoja siinä määrin, että kahteen peräkkäiseen hyvään satoon ei ole enää riittänyt resursseja. Myös viime kesän kylmät ja sateiset sääolot olivat epäsuotuisia kukka-aiheiden muodostumiselle.

Männyn luontaisen uudistamisen edellytykset ovat Pohjois-Suomessa heikot vuosina 2013-2015

Keväällä 2013 variseva männyn siemensato on maan eteläosassa runsas. Pohjoiseen päin siirryttäessä käpymäärät vähitellen laskevat siten, että Lapissa siemensato on heikko (katso männyn siemensatokartat).

Keväällä 2014 varisevan männyn siemensadon ennustetaan olevan Etelä- ja Itä-Suomessa lähellä pitkäaikaisia keskiarvoja. Sen sijaan Keski-Suomen länsiosissa, Pohjanmaalla, Kainuussa ja erityisesti Lapissa sato jäänee vaatimattomaksi.

Ennustemallien ja silmuanalyysien perusteella keväälle 2015 on luvassa Etelä-Suomeen keskinkertainen ja muualle maahan heikko tai heikohko männyn siemensato. Huonojen siemenvuosien takia männyn luontaisen taimiaineksen syntymisen arvioidaan olevan varsinkin Pohjois-Suomessa tavanomaista heikompaa seuraavan kolmen kasvukauden aikana.

Kuusen runsasta siemensatoa seuraa lähes katovuosi

Kuusen käpyjä, jotka varistavat parhaillaan siemeniään keväthangille, esiintyy runsaasti lähes koko maassa. Ylä-Lapissa ja Pohjois-Suomen itäosissa siemensato jää muuta maata vähäisemmäksi (katso kuusen siemensatokartat).

Aivan kuten koivulla myös kuusella hyvää satoa seuraa vaatimaton kukinta tänä keväänä. Silmuanalyysien perusteella kukkivien puiden osuus on vain muutamia prosentteja. Niinpä vuoden kuluttua keväällä 2014, kun tämän kevään kukinnoista kehittyneet siemenet varisevat maahan, kuusen siemensato on hyvin heikko koko maassa.
 
Metla seuraa vuosittain pääpuulajiemme kukinnan ja käpysadon runsautta erityisissä siemensadon tarkkailumetsiköissä sekä tekee mikroskooppisia silmuanalyysejä havupuiden kukintarunsaudesta. Uusimpana ennustemenetelmänä on otettu käyttöön säätekijöihin perustuvat siemensadon ennustemallit. Seurantatulosten, mallien ja niihin liittyvien ennusteiden avulla saadaan tietoa muun muassa metsänuudistamisen ja siemenhuollon tarpeisiin.

Lisätietoja:

  • Tutkija Tatu Hokkanen, Metla,  p. 029 532 5425, tatu.hokkanen(a)metla.fi

Metsäntutkimuslaitos rakentaa metsäalan tulevaisuutta tuottamalla ja välittämällä tietoa sekä osaamista yhteiskunnan parhaaksi.


Metsäntutkimuslaitoksen tiedotteet Internetissä: http://www.metla.fi/tiedotteet/    Metlan RSS-tiedotesyöte
Metla/Viestintä PL 18, 01301 VANTAA, sähköposti: info @ metla.fi

  Päivitetty: 20.03.2013 /KPB | Copyright Metla | Palaute