Metla on osa Luonnonvarakeskusta 1.1.2015 alkaen. www.luke.fi
  SUOMEKSI     PÅ SVENSKA     IN ENGLISH     AUF DEUTSCH     ПО-РУССКИ     
 
Metla-etusivuTutkimusPalvelutJulkaisutMetinfo-metsätietopalvelutTutkimusmetsätTietoa MetlastaStrategiaYhteystiedot
Metla » Metlassa nyt » Tiedotteet
Tiedote 20.12.2012
Metsäntutkimus Facebookissa Metla Twitterissä
Sivukartta | Haku

Sienitauti mustaa pihlajanmarjat

Pihlajissa esiintyy poikkeuksellisen runsaasti mustia ja kurttuisia marjoja eri puolilla Suomea niin pihoilla, puistoissa kuin metsissäkin. Kaikki tummina roikkuvat marjat ovat pihlajanmustamarjataudin tuhoamia.

Marjojen mustumisen on aiheuttanut pihlajanmustamarja-niminen sienitauti loppukesän ja syksyn aikana. Sateinen kesä ja kostea syksy tehostivat sienen leviämistä. Tartunnan saaneet pihlajanmarjat ovat muuttuneet ruskean kautta mustiksi samalla, kun ne ovat kutistuneet ja kurtistuneet.

Mustuneet ja kutistuneet marjat jäävät supistuneissa tertuissaan roikkumaan ensi kesään. Todennäköisesti mustia marjoja on samoissa oksissa vielä, kun uudet marjat kypsyvät loppukesällä 2013.

Runsas tautisten marjojen säilyvyys puussa lisää tartuntariskiä ensi kesänä. Uusia marjoja pihlajaan saattaa tosin tulla tavallista vähemmän, koska pihlajaa ovat kesällä 2012 vaivanneet muutkin taudit eikä kesäkään ollut erityisen suotuisa kukka-aiheiden synnylle.

Tilhiltä hupenevat eväät

Pihlajanmarjat ovat etenkin tilhien pääravintoa. Mutta mustiin tai mustuneisiin marjoihin tilhet eivät koske. Terveet marjat ovat edelleen oranssipunaisia ja erinomaisen energiapitoista ravintoa tilhille.

Lisätietoja:

  • Erikoistutkija Risto Jalkanen, p. 029 532 4430, risto.jalkanen(a)metla.fi
  • Valokuva: Mustununeet pihlajanmarjat (jpg, 3,0 Mt), Risto Jalkanen. Kuvaan on kertakäyttöoikeus tiedotteeseen liittyvässä uutisoinnissa. Kuvaaja mainittava.

Metsä – tieto – osaaminen – hyvinvointi

 


Metsäntutkimuslaitoksen tiedotteet Internetissä: http://www.metla.fi/tiedotteet/    Metlan RSS-tiedotesyöte
Metla/Viestintä PL 18, 01301 VANTAA, p. 029 532 2000, sähköposti: info(a)metla.fi

  Päivitetty: 28.03.2014 /KPB | Copyright Metla | Palaute