Metla on osa Luonnonvarakeskusta 1.1.2015 alkaen. www.luke.fi
  SUOMEKSI     PÅ SVENSKA     IN ENGLISH     AUF DEUTSCH     ПО-РУССКИ     
 
Metla-etusivuTutkimusPalvelutJulkaisutMetinfo-metsätietopalvelutTutkimusmetsätTietoa MetlastaStrategiaYhteystiedot
Metla » Metlassa nyt » Tiedotteet
Tiedote 26.11.2012
Metsäntutkimus Facebookissa Metla Twitterissä
Sivukartta | Haku

Havupuutaimien tuotantoa voidaan tehostaa kasvullisella lisäyksellä

Hyvälaatuisen metsänviljelyaineiston tuotantoa voidaan tehostaa merkittävästi hyödyntämällä havupuiden kasvullisen lisäyksen menetelmiä. Metlassa kehitetyllä solukkoviljelymenetelmällä voidaan tuottaa yhdestä siemenestä puolessa vuodessa satoja tai jopa yli tuhat pikkutainta. Uuden tuotantomenetelmän mahdollisuuksia esitellään 27.11. järjestettävässä seminaarissa Punkaharjulla.

Solukkoviljelymenetelmässä taimien lähtömateriaalina käytetään nestetyppeen säilöttyä siemenalkiosta kasvatettua solukkoa. Solukkoa monistetaan keinotekoisella kasvualustalla, jonka ravinne- ja kasvihormonikoostumusta säädellään siten, että solukosta kehittyy taimia.

Solukon tuotantoon käytetyt siemenalkiot saadaan metsänjalostusohjelman kontrolloiduista risteytyksistä, joissa käytetään hyviksi tunnettuja risteytysvanhempia. Solukkotaimien jalostusarvossa ei näy siemenviljelysten taustapölytyksen jalostushyötyä alentavaa vaikutusta.

Solukkoviljelyllä taimia voidaan tuottaa ympäri vuoden, koska työvaiheiden aikatauluttaminen ei ole sidottu havupuiden kukkimisen ja siementen kypsymisen biologiseen rytmiin. Menetelmä mahdollistaa myös metsänjalostuksen tulosten siirtämisen nykyistä nopeammin käytäntöön.

Monimuotoisuus on tärkeä osa metsänviljelyä

Kasvullisesti lisättyjä havupuiden metsänviljelytaimia ei ole vielä saatavilla, mutta kuusen solukkotaimien rekisteröinnin valmistelu- ja testaustyö on jo aloitettu Metlassa ja Evirassa.
Metsänviljelyaineiston kenttätestaus ja riittävä monimuotoisuus ovat lain vaatimia edellytyksiä solukkotaimien rekisteröinnille ja markkinoinnille.

Uusia menetelmiä voidaan käyttää myös viherrakentamiseen soveltuvien koristehavupuiden taimien tuotannossa. Kuusen erikoismuotoja risteyttämällä on saatu punaneulasisia, kotimaista alkuperää olevia kuusilinjoja, joita voidaan lisätä solukkoviljelymenetelmillä.

- Uusien menetelmien siirtäminen tutkimuksesta käytäntöön on jo aloitettu. Aluksi on tarkoitus lisätä koristekäyttöön tarkoitettuja kuusen erikoismuotoja yhteistyökumppanin kanssa toteutettavassa pilotissa, projektipäällikkö Susanne Heiska Metlasta kertoo.

Metlassa kasvullisen lisäyksen tutkimus on vahvistunut kolmevuotisen ”Kasvullinen lisäys – osaamista ja teknologiaa biotalouden tueksi” -tutkimushankeen turvin. Hanketta tukee Etelä-Savon maakuntaliitto Euroopan aluekehitysrahastosta.

 

Lisätietoja:

Metsä – tieto – osaaminen – hyvinvointi

 


Metsäntutkimuslaitoksen tiedotteet Internetissä: http://www.metla.fi/tiedotteet/    Metlan RSS-tiedotesyöte
Metla/Viestintä PL 18, 01301 VANTAA, p. 029 532 2000, sähköposti: info(a)metla.fi

  Päivitetty: 28.03.2014 /KPB | Copyright Metla | Palaute