Metla on osa Luonnonvarakeskusta 1.1.2015 alkaen. www.luke.fi
  SUOMEKSI     PÅ SVENSKA     IN ENGLISH     AUF DEUTSCH     ПО-РУССКИ     
 
Metla-etusivuTutkimusPalvelutJulkaisutMetinfo-metsätietopalvelutTutkimusmetsätTietoa MetlastaStrategiaYhteystiedot
Metla » Metlassa nyt » Tiedotteet
Tiedote 6.11.2012
Metsäntutkimus Facebookissa Metla Twitterissä
Sivukartta | Haku

UNECE:n ennusteet metsätuotemarkkinoista 2013 ilmestyneet

Metsätuotemarkkinoiden kehitystä koskevat uusimmat markkinatiedot sekä vuosia 2012 ja 2013 koskevat yksityiskohtaiset tuotanto- ja kauppaennusteet yli 30:stä UNECE alueen maasta ovat saatavilla UNECE:n sivuilta. Vuoden 2011 ja alkuvuoden 2012 kehityksestä esitetään yksityiskohtainen kuvaus UNECE:n ja FAO:n metsätuotteiden vuotuisessa markkinakatsauksessa (UNECE/FAO Forest Products Annual Market Review).

Metsäsektorin tulevaisuudessa on paljon valopilkkuja. ”Puurakentamisen yleistyminen ja puun hyödyntäminen muulla tavoin uusiin ja parempiin tuoteinnovaatioihin, puun energiakäytön tarjoamat mahdollisuudet, puun ympäristöystävällisyys ja sen pieni hiilijalanjälki antavat kaikki aihetta optimismiin”, todetaan puutavarakomitean tiedotteessa. Metsätuotteiden markkinatilanne on kuitenkin edelleen haastava, kun UNECE-alueen maat ovat vasta vähitellen toipumassa maailmanlaajuisesta talouskriisistä.

Puutavarakomitean markkinakeskustelujen pohjalta ennakoidaan alueellisten metsätuotemarkkinoiden kääntyvän laskuun vuonna 2012 erityisesti Euroopassa ja elpyvän hieman vuodeksi 2013 kullakin kolmesta UNECE-alueesta (Eurooppa, Itsenäisten valtioiden yhteisö ja Pohjois-Amerikka). IVY-maiden taloudet ovat kehittyneet suotuisammin kuin Euroopan ja Pohjois-Amerikan maiden. Tämä heijastuu monien metsäteollisuustuotteiden tuotanto-, vienti- ja kulutusmäärien kasvuna, ennen kaikkea Venäjällä.

Kiinalla on suuri merkitys UNECE-alueen maiden viennille: esimerkiksi Kanadan markkinaosuus Kiinan havusahatavaran tuonnista on yli 40 prosenttia, ja Venäjän havusahatavaran viennistä 37 prosenttia suuntautuu Kiinaan. Pohjois-Afrikka ja Lähi-Itä ovat säilyttäneet asemansa eurooppalaisille havusahatavaran tuottajille tärkeänä markkina-alueena, huolimatta alueen epävakaasta poliittisesta tilanteesta.

Puuenergian kansainvälistä kauppaa hallitsevat puupelletit, joiden tuonti Euroopan unionin alueelle on pääasiassa peräisin Kanadasta, Yhdysvalloista ja Venäjältä. Pellettien kulutuksen kasvun ennustetaan jatkuvan, tosin erilaiset julkiset tukitoimet saattavat muuttaa tilannetta merkittävästi.

Puutuotteisiin perustuva teollisuus pärjää hyvin innovatiivisuudessa: joka vuosi tulee markkinoille uusia, puusta kehitettyjä tuotteita ja materiaaleja. Nämä tuovat uusia ratkaisuja muun muassa pakkausten valmistukseen, hygieniatuotteisiin ja rakentamiseen. Esimerkkinä innovaatioista on ristiinliimattu massiivipuu, jonka käyttö puurakentamisessa on kasvanut nopeasti. Biojalostamot puolestaan ovat esimerkkinä tuotantoprosessien alalla tehdyistä innovaatioista.

Kansainvälisen metsien vuoden 2011 menestyksen kannustamana komitea on päättänyt järjestää järjestyksessä toisen Euroopan metsäviikon Rovaniemellä vuonna 2013 yhtä aikaa puutavarakomitean ja komission yhteisistunnon (Metsä 2013) kanssa. Viikon pääteemana on metsien merkitys vihreässä taloudessa. Metsä 2013 -tapahtuman tarkoituksena on korostaa Euroopan metsien merkitystä sekä terveen ympäristön ja biologisen monimuotoisuuden ylläpitäjänä että ympäristön kannalta kestävien tuotteiden ja palvelujen tuottajana.

UNECE eli Euroopan talouskomissio on yksi YK:n viidestä alueellisesta komissiosta. Metsäntutkimuslaitos on mukana asiantuntijana talouskomission Puutavarakomitean työssä.

Lisätietoja:

Metsä – tieto – osaaminen – hyvinvointi

 


Metsäntutkimuslaitoksen tiedotteet Internetissä: http://www.metla.fi/tiedotteet/    Metlan RSS-tiedotesyöte
Metla/Viestintä PL 18, 01301 VANTAA, p. 029 532 2000, sähköposti: info(a)metla.fi

  Päivitetty: 05.11.2012 /KPB | Copyright Metla | Palaute