Metla on osa Luonnonvarakeskusta 1.1.2015 alkaen. www.luke.fi
  SUOMEKSI     PÅ SVENSKA     IN ENGLISH     AUF DEUTSCH     ПО-РУССКИ     
 
Metla-etusivuTutkimusPalvelutJulkaisutMetinfo-metsätietopalvelutTutkimusmetsätTietoa MetlastaStrategiaYhteystiedot
Metla » Metlassa nyt » Tiedotteet
Tiedote 25.10.2012
Metsäntutkimus Facebookissa Metla Twitterissä
Sivukartta | Haku

Myyriä edelleen vähän koko maassa

Myyrien määrä on alhainen koko Suomessa. Kato on syvimmillään Pohjois-Suomessa, kun taas etelämpänä kannat ovat alkaneet osoittaa pieniä elpymisen merkkejä.

Metsäntutkimuslaitoksen syksyn 2012 seurantapyynnit osoittavat, että myyrien määrät ovat pysyneet alhaisina koko kuluneen kesän ajan. Pohjois-Suomen syksyn 2011 ennätyksellinen myyrähuippu romahti jo talvella, mutta etelämpänä tavataan harvakseltaan sekä metsä- että peltomyyriä alhaisissa tiheyksissä.

Oulun eteläpuolisessa Suomessa syksyn 2011 myyrähuippu oli alueellisesti laikuttainen ja monin paikoin hyvin vaatimaton. Vain Länsi-Suomessa huippu oli normaalilla tasollaan. Syksyn 2011 jälkeinen romahdus ei myöskään ole ollut kovin syvä, minkä johdosta myyräkannat ovat hieman elpyneet jo kuluneen kesän aikana.

Valtalajina eteläisessä Suomessa on tällä hetkellä metsämyyrä, joka runsastuukin yleensä ripeämmin pohjavaiheesta kuin peltomyyrä. Määrät ovat kuitenkin molemmilla lajeilla edelleen alhaisia. Myyrien vähyydestä maastossa kielii myös päästäisten ja hiirien suhteellinen runsaus – kuluvana syksynä näitä lajeja on havaittu enemmän kuin vuosiin.

Myyrien vähyys koko Suomessa on helpotus taimikon omistajille. Havaitut myyrämäärät eivät aiheuta merkittävää riskiä taimikoissa edessä olevan talven aikana. On kuitenkin mahdollista, että tiheimpien metsämyyrälaikkujen alueella tullaan talven aikana näkemään havupuiden latvasilmujen syöntiä, mutta näiden voidaan olettaa olevan yksittäistapauksia.

Havaituista myyrätuhoista voi käydä tekemässä ilmoituksen Metsäntutkimuslaitoksen internetsivuilla. Tuhoilmoituskaavakkeen lisätietoja-kohtaan toivoisimme mahdollisimman tarkkoja tietoja tuhoalasta.

Myyräkannat tulevat todennäköisesti pysymään alhaisina ensi kevääseen saakka.

Metsämyyrä, ja vain metsämyyrä, levittää myyräkuumetta aiheuttavaa Puumala-virusta. Vaatimattomien metsämyyräkantojen vuoksi myyräkuumeriski tänä syksynä ja tulevana talvena on pieni. Virus tarttuu ihmisiin hengitysteitse metsämyyrien eritteiden saastuttaman pölyn välityksellä. Tartunta saadaan yleensä kuivissa ja pölyävissä tiloissa, kuten puuliitereissä, minne metsämyyrät syksyisin hakeutuvat. Myyrien jätöksiä esimerkiksi mökiltä siivotessa ei pidä käyttää pölyimuria, vaan desinfiovalla ainella kostutettua rättiä pölyämisen välttämiseksi. Koska Puumala-virus säilyy viileässä tartuntakykyseinä useita viikkoja, on paras torjuntakeino pyytää rakennuksiin änkeävät myyrät pois sitä mukaa kun niitä saapuu. Näin ne eivät kerkiä levittämään virusta.

Lisätietoja:

  • tutkija Otso Huitu, p. 029 532 4917, otso.huitu(a)metla.fi
  • professori Heikki Henttonen, p. 029 532 2430, heikki.henttonen(a)metla.fi

Metsä – tieto – osaaminen – hyvinvointi

 


Metsäntutkimuslaitoksen tiedotteet Internetissä: http://www.metla.fi/tiedotteet/    Metlan RSS-tiedotesyöte
Metla/Viestintä PL 18, 01301 VANTAA, p. 029 532 2000, sähköposti: info(a)metla.fi

  Päivitetty: 05.07.2013 /KPB | Copyright Metla | Palaute