Metla on osa Luonnonvarakeskusta 1.1.2015 alkaen. www.luke.fi
  SUOMEKSI     PÅ SVENSKA     IN ENGLISH     AUF DEUTSCH     ПО-РУССКИ     
 
Metla-etusivuTutkimusPalvelutJulkaisutMetinfo-metsätietopalvelutTutkimusmetsätTietoa MetlastaStrategiaYhteystiedot
Metla » Metlassa nyt » Tiedotteet
Tiedote 15.10.2012
Metsäntutkimus Facebookissa Metla Twitterissä
Sivukartta | Haku

Metsänjalostuksella männiköissä merkittävää lisäkasvua

Noveltree hankkeen tutkimuksilla on kehitetty mallit, jolla voidaan ennustaa metsänjalostuksen aikaansaama hyöty männyn kasvuun ja oksikkuuteen. Mallien perustana ovat mittaustulokset männiköiden jälkeläiskokeilta, joissa on vertailtu samoissa kasvuolosuhteissa kasvavien jalostettujen ja maatiaispuiden kasvua ja laatua. Noveltree-hankkeen konferenssissa esitellään tuloksia, joiden mukaan metsänjalostuksen avulla voidaan merkittävästi lisätä viljelymänniköiden tuotosta ja parantaa metsänkasvatuksen kannattavuutta.

Mallit on liitetty Motti-metsänkasvatusohjelmaan, jolla on laskettu metsänjalostuksen aikaansaamia puuntuotannollisia ja taloudellisia vaikutuksia männiköissä. Motti-metsänkasvatusohjelmiston avulla voidaan tarkastella ja havainnollistaa metsikön erilaisten kasvatusohjelmien vaikutuksia puuston kehitykseen, hakkuukertymiin ja taloudelliseen kannattavuuteen. Noveltree-hankkeen konferenssissa esitellään tuloksia, joiden mukaan metsänjalostuksen avulla voidaan merkittävästi lisätä viljelymänniköiden tuotosta ja parantaa metsänkasvatuksen kannattavuutta.

Noveltree on nelivuotinen EU-hanke, johon on osallistunut 15 yhteistyökumppania. Hanketta on johdettu Ranskasta. Helsinkiin ja Vantaalle kokoontuu 16.-18.10.2012 satakunta tutkijaa eri puolilta maailmaa esittelemään metsänjalostuksen ja Noveltree-hankkeen tutkimustuloksia.

Kolmantena kokouspäivänä (18.10.) Tieteiden talossa (Kirkkokatu 6 Hki) pidettävässä tilaisuudessa esitellään ohjelmistoja, joilla jalostushyötyjä voidaan tarkastella tilatasolla. Tilaisuuden aiheena on metsänjalostuksella saavutetut hyödyt ja jalostustyön tulevaisuuden näkymät. StoraEnson ja Södran tutkimusjohtajat kertovat siitä, miten metsänjalostuksella on parannettu yhtiöiden toiminnan laatua ja kannattavuutta.

Tapahtuman kotisivu

Tilaisuuden järjestävät Metsäntutkimuslaitos, Noveltree-hanke ja Finnish Bioeconomy Cluster FIBIC Oy. FIBIC on Suomen metsäklusterin yritysten, keskeisten tutkimuslaitosten ja yliopistojen omistama huippuosaamisen keskittymä, jonka tehtävä on kytkeä suomalaisen biotalousteollisuuden eri sektorit entistä tiiviimmin yhteen ja synnyttää niiden välille tutkimusyhteistyötä ja uusia innovaatioita. FIBIC kehittää toimialansa osaamista linkittämällä yrityksiä ja tutkimusorganisaatioita yhteisiin tutkimusohjelmiin.

Lisätietoja:

  • Professori Katri Kärkkäinen, Metla, p. 029 532 3767, katri.karkkainen(a)metla.fi
  • Erikoistutkija Jari Hynynen, Metla, p. 029 532 2350, jari.hynynen(a)metla.fi
  • EffFibren ohjelmapäällikkö Pauliina Tukiainen, VTT, p. 040 502 8147, pauliina.tukiainen(a)vtt.fi

Metsä – tieto – osaaminen – hyvinvointi

 


Metsäntutkimuslaitoksen tiedotteet Internetissä: http://www.metla.fi/tiedotteet/    Metlan RSS-tiedotesyöte
Metla/Viestintä PL 18, 01301 VANTAA, p. 029 532 2000, sähköposti: info(a)metla.fi

  Päivitetty: 12.10.2012 /KPB | Copyright Metla | Palaute