Metla on osa Luonnonvarakeskusta 1.1.2015 alkaen. www.luke.fi
  SUOMEKSI     PÅ SVENSKA     IN ENGLISH     AUF DEUTSCH     ПО-РУССКИ     
 
Metla-etusivuTutkimusPalvelutJulkaisutMetinfo-metsätietopalvelutTutkimusmetsätTietoa MetlastaStrategiaYhteystiedot
Metla » Metlassa nyt » Tiedotteet
Kutsu tiedotusvälineille 4.9.2012
Metsäntutkimus Facebookissa Metla Twitterissä
Sivukartta | Haku

Toimittajavierailu saarnen geenireservimetsään Hyvinkään Kalkkivuoressa

Metsäntutkimuslaitos toivottaa toimittajat tervetulleiksi vierailulle saarnen geenireservimetsään Hyvinkään Kalkkivuoressa maanantaina 17.9.2012. Vierailulle mahtuu rajoitettu määrä osanottajia ilmoittautumisjärjestyksessä. Ennakkoilmoittautumisia toivotaan viimeistään perjantaina 7.9.2012. Kumisaappaat tai muut maastokengät ovat suositeltavat.

Taustaa

Järvenpäässä järjestetään 18.-20.9.2012 kansainvälinen tutkijakokous, jonka teemoina ovat geneettisen suojelun strategiat ja geneettisten muutosten seurannan järjestäminen. Siis miten suojella parhaiten ja käyttää viisaasti metsäpuidemme laajaa monimuotoisuutta. Kokouksen järjestävät Euroopan metsäpuiden geenivarojen suojelun ohjelma EUFORGEN sekä tutkimusohjelma FORGER (Kohti metsäpuiden geenivarojen kestävää käyttöä Euroopassa).

Tutkijakokous toteutetaan aikana, jolloin Suomessa alunperinkin harvinaista puulajia, saarnea, uhkaa vakava tauti, saarnensurma, joka saattaa tappaa miltei koko Suomen saarnipopulaation parissa vuosikymmenessä. Voidaanko tilannetta auttaa geenivaratyön avulla?

Suomen ensimmäinen geenireservimetsä perustettiin elokuussa 1992, tasan 20 vuotta sitten. Yhteiseurooppalainen EUFORGEN-ohjelma aloitti työnsä 1994 ja Suomen maa- ja metsätalouden kansallinen kasvigeenivaraohjelma laadittiin 2001. Tällä hetkellä geenireservimetsäverkostossa on 41 metsää joiden rinnalle on perustettu harvinaisempien puulajien geenivarakokoelmat.

FAO on parhaillaan laatimassa maailmanlaajuista raporttia metsäpuiden geenivarojen tilasta (FAO State of Forest Genetic Resources). Suomen FAO:lle kirjoittama kansallinen raportti on julkaistu syyskuussa (Maa- j ametsätalousministeriön julkaisusarja).

Kalkkivuoren geenireservimetsä

Kalkkivuoressa suojellaan saarnen geneettistä monimuotoisuutta. Yleensä geenireservimetsissä suojellaan laajalle levinneiden ja hyvinvoivien lajien kuten mänty, kuusi ja koivu lajinsisäistä monimuotoisuutta. Saarni on sikäli poikkeustapaus että se on meillä harvinainen ja saarnensurman vuoksi tällä hetkellä poikkeuksellisen uhan alainen. Tämän vuoksi saarnella työ on lähellä myös lajisuojelua. Geenireservimetsä sijaitsee Tornator OY:n omistamalla maalla.

Vierailun aikataulu 17.9.

08.50 Kokoontuminen Helsingin keskustassa Kiasman edessä. Ne jotka tulevat omalla autolla, otetaan kyytiin 09.50 Märkiön grilliltä Hyvinkäällä (Kalkkivuori, Märkiö, valtatie 25), jonne omat autot jätetään.

09.00 Lähtö Helsingistä pikkubussilla

09.50 Saapuminen Märkiön grillille (täältä voi myös nousta kyytiin, jos on tullut paikalle omin neuvoin)

10.00 Saapuminen geenireservimetsään

n. 11.30 kenttälounas ja nuotiokahvit

12.30 bussilla lähtö takaisin kohti Helsinkiä

n. 13.50 saapuminen Helsingin keskustaan

Lisätietoja:

  • Mari Rusanen (Metla), p. 040 801 5477, mari.rusanen(a)metla.fi
  • Ilmoittautumiset: erkki.kauhanen(a)metla.fi

Metsä – tieto – osaaminen – hyvinvointi

 


Metsäntutkimuslaitoksen tiedotteet Internetissä: http://www.metla.fi/tiedotteet/    Metlan RSS-tiedotesyöte
Metla/Viestintä PL 18, 01301 VANTAA, p. 029 532 2000, sähköposti: info(a)metla.fi

  Päivitetty: 28.03.2014 /KPB | Copyright Metla | Palaute