Metla on osa Luonnonvarakeskusta 1.1.2015 alkaen. www.luke.fi
  SUOMEKSI     PÅ SVENSKA     IN ENGLISH     AUF DEUTSCH     ПО-РУССКИ     
 
Metla-etusivuTutkimusPalvelutJulkaisutMetinfo-metsätietopalvelutTutkimusmetsätTietoa MetlastaStrategiaYhteystiedot
Metla » Metlassa nyt » Tiedotteet
Tiedote 15.8.2012
Metsäntutkimus Facebookissa Metla Twitterissä
Sivukartta | Haku

Uusi hirvikarkote suojasi taimia hyvin hirvien talvilaidunalueella

Metlan tutkimusten mukaan Trico-hirvikarkotteella voidaan vähentää hirvivahinkoja. Talvikaudella 2010–2011 järjestetyissä kokeissa karkotteella käsitellyt männyntaimet saivat olla hirviltä lähestulkoon rauhassa. Monilla karkotekoealoilla ei havaittu kokeen aikaisia syöntejä lainkaan. Sen sijaan hirville maistuivat käsittelemättömien taimien oksat ja latvakasvaimet. Metla testasi Trico-hirvikarkotetta kenttäkokeissaan Kuusamon yhteismetsän mailla olevalla hirvien talvilaidunalueella, jossa on runsas kanta ja jatkuvasti pahoja hirvituhoja.

Maastokokeiden lisäksi myös koekäyttäjiltä saatu myönteistä palautetta

Itävaltalaisen Kwizda-Agron valmistama Trico-karkote tuli ensimmäisen kerran kokeiltavaksi Suomeen vuonna 2009. Metlan kenttäkokeiden lisäksi käyttäjäkokemuksia on kerätty kyselytutkimuksena karkotetta taimikoissaan kokeilleilta metsänomistajilta kahden kokeilutalven jälkeen. Valtaosa kyselyihin osallistuneista metsänomistajista oli sitä mieltä, että karkotteella on syöntiä vähentävä vaikutus. Lähes kaikki olivat kiinnostuneet käyttämään ainetta jatkossakin.

Karkotteet hyödyllisiä ongelma-alueilla

Metsästys hirvikantojen säätelijänä ei yksin riitä keinoksi taimikkovahinkoja vastaan. Erityisen ongelmallisille hirven talvialueille yksi vaihtoehto on suojata kasvatettavaksi aiotut taimet syöntiä estävillä, pahaan hajuun ja makuun perustuvilla karkotteilla. Suomesta on viime vuosina puuttunut tähän tarkoituksen toimivaksi todettu myyntiluvallinen aine. Tutkimustulosten ja käyttäjäkokemusten perusteella Trico-karkote on varteenotettava vaihtoehto hirvivahinkojen torjumisessa.

Lisätietoja:

  • tutkija Juho Matala, p. 029 532 5275, juho.matala(a)metla.fi

Metsä – tieto – osaaminen – hyvinvointi

 


Metsäntutkimuslaitoksen tiedotteet Internetissä: http://www.metla.fi/tiedotteet/    Metlan RSS-tiedotesyöte
Metla/Viestintä PL 18, 01301 VANTAA, p. 029 532 2000, sähköposti: info(a)metla.fi

  Päivitetty: 28.03.2014 /KPB | Copyright Metla | Palaute