Metla on osa Luonnonvarakeskusta 1.1.2015 alkaen. www.luke.fi
  SUOMEKSI     PÅ SVENSKA     IN ENGLISH     AUF DEUTSCH     ПО-РУССКИ     
 
Metla-etusivuTutkimusPalvelutJulkaisutMetinfo-metsätietopalvelutTutkimusmetsätTietoa MetlastaStrategiaYhteystiedot
Metla » Metlassa nyt » Tiedotteet
Tiedote 18.6.2012
Metsäntutkimus Facebookissa Metla Twitterissä
Sivukartta | Haku

Tuhka rakeiksi ja hyötykäyttöön -seminaari 18.6. Oulu

Tuhkan rakeistuslaitokselle hyvät toimintaedellytykset Pohjois-Pohjanmaalla

Metsäntutkimuslaitoksen (Metla) toteuttamassa hankkeessa on selvitetty alueellisen tuhkan rakeistuslaitoksen toimintaedellytykset Pohjois-Pohjanmaalla. Tuhkan hyötykäytön näkymät Pohjois-Pohjanmaalla ovat hyvät, sillä alueella on paljon turvemaiden metsiä, joiden kasvuun tuhkalannoituksella on pitkäkestoinen vaikutus. Kemialliset tutkimukset osoittavat, että alueen voimalaitoksissa puun ja turpeen poltosta syntyvä tuhka voidaan hyödyntää jopa sellaisenaan metsälannoitukseen.

Tuhkalannoitus sopii erityisen hyvin myös käytöstä poistetuille turvetuotantoalueille, sillä se nopeuttaa merkittävästi uuden kasvillisuuden kehittymistä paljaille suopohjille.

Tuhkalannoite on tasavertainen kaupallisiin keinolannoitteisiin verrattuna, mutta tuhkalannoitteen eduksi voidaan katsoa sen ekologisuus ja pitkä vaikutusaika. Tuhka sisältää typpeä lukuunottamatta kaikkia puiden kasvuun tarvittavia ravinteita sopivassa suhteessa. Rakeistettuna tuhkan kemialliset ominaisuudet ja käytettävyys ovat ihanteelliset, ja sitä voidaan levittää metsään kaikkina vuodenaikoina.

Tuhkan rakeistaminen synnyttää uusia liiketoimintamahdollisuuksia

Tuhkan hyötykäyttöä on vauhdittanut vuoden 2011 alusta voimaan tullut uusi jäteverolaki, joka määrittelee biomassojen poltossa syntyvän tuhkan verolliseksi jakeeksi. Aiemmin ratkaiseva este tuhkan hyötykäytölle on ollut alueelta puuttuva rakeistuslaitos, mutta nyt rakeistaminen on käynnistynyt.

– Tuhkan hyötykäyttöä valmisteltiin jo ennen jäteveropäätöksiä, mutta lakimuutos on aktivoinut alueen toimijoita, Oulun Energian polttoainejohtaja Pertti Vanhala sanoo.

Vanhalan mukaan tuhkan rakeistuksen parissa on runsaasti liiketoimintamahdollisuuksia, kun kehitetään tuhkarakeen tarjontaa ja jakelua metsänomistajille. Tavoitteena on, että tuhka voidaan palauttaa jopa samalle kohteelle, josta energiapuu on alun perin hankittu ja näin edistää metsätalouden kannattavuutta ja energiapuun tarjontaa. Myös muut hyötykäyttömahdollisuudet esimerkiksi maarakennuksessa ovat hyvät.

Pelkästään Oulun seudun voimalaitoksissa syntyy puu- ja turvetuhkaa lähes 100 000 tonnia vuodessa ja määrä lisääntyy biomassojen polton kasvaessa. Suomi on sitoutunut nostamaan uusiutuvan energian osuuden kokonaisenergiasta 38 %:iin vuoteen 2020 mennessä.

Metlan hallinnoima Tuhkan rakeistus Pohjois-Pohjanmaalla -hanke on toteutettu yhteistyössä Oulun yliopiston kemian laitoksen kanssa. Hanketta on rahoittanut Pohjois-Pohjanmaan liitto, Euroopan aluekehitysrahasto (EAKR), paikalliset yritykset ja Metla. Hankkeen tuloksia esiteltiin maanantaina Kotimaista energiaa puusta ja turpeesta – Tuhka rakeiksi ja hyötykäyttöön seminaarissa. Seminaarin esitelmät julkaistaan hankkeen kotisivuilla.

Lisätietoja

  • Asiakaspäällikkö, dosentti Eero Kubin, p. 029 532 3710, eero.kubin(a)metla.fi
  • Projektipäällikkö Sanna Korpela, p. 029 532 5141, sanna.korpela(a)metla.fi

Metsä – tieto – osaaminen – hyvinvointi

 


Metsäntutkimuslaitoksen tiedotteet Internetissä: http://www.metla.fi/tiedotteet/    Metlan RSS-tiedotesyöte
Metla/Viestintä PL 18, 01301 VANTAA, p. 029 532 2000, sähköposti: info(a)metla.fi

  Päivitetty: 02.07.2012 /KPB | Copyright Metla | Palaute