Metla on osa Luonnonvarakeskusta 1.1.2015 alkaen. www.luke.fi
  SUOMEKSI     PÅ SVENSKA     IN ENGLISH     AUF DEUTSCH     ПО-РУССКИ     
 
Metla-etusivuTutkimusPalvelutJulkaisutMetinfo-metsätietopalvelutTutkimusmetsätTietoa MetlastaStrategiaYhteystiedot
Metla » Metlassa nyt » Tiedotteet
Tiedote 7.6.2012
Metsäntutkimus Facebookissa Metla Twitterissä
Sivukartta | Haku

Myyriä vähän koko maassa

Myyriä on erittäin vähän koko maassa, kannat ovat romahtaneet niin Lapissa kuin Etelä-Suomessa. Myyräkannat pysyvät alhaisina koko kesän ja seuraavan talven.

Metsäntutkimuslaitoksen kevään 2012 myyräseurannat osoittavat, että myyräkannat ovat romahtaneet talven aikana koko maassa. Viime syksyn huippu oli Pohjois-Suomessa suurin vuosikymmeniin, läntisessä ja keskisessä Suomessa kohtalainen ja Itä-Suomessa oli paljon paikallista vaihtelua. Vesimyyriä esiintyy paikoin runsaasti, esimerkiksi Etelä-Savossa niitä on paljon. Vesimyyrien runsaus ei aina vaihtele samassa rytmissä yleisien metsä- ja peltomyyrien kanssa.

Lapin viime vuoden huomattava huippu hiipui ennusteiden mukaan jo alkutalvesta, eikä edeltävän talven kaltaisia pahoja taimituhoja ole ilmennyt. Pohjois-Pohjanmaalla, paikoin myös Länsi-Suomessa on talven aikana tapahtunut taimituhoja. Kokonaisuudessaan tuhojen määrä on kuitenkin jäänyt pieneksi verrattuna kahden edeltävän huipun ennätystuhoihin. Havaituista myyrätuhoista voi käydä tekemässä ilmoituksen Metsän­tutkimus­laitoksen internetsivuilla.

Tänä vuonna istutetut taimikot tulevat ensi talvena säästymään myyrätuhoilta koko maassa. Jos voimakas kannanvaihtelu jatkuu Etelä-Suomessa, niin myyrät runsastuvat jälleen kesällä 2013 ja huippu olisi syksyllä 2014. Pohjoisessa sykli on yleensä vuotta pidempi kuin etelässä, joten seuraava huippu siellä koettaisiin 2015. Etelän viime vuoden heikompi huippu voi kuitenkin viitata siihen, että edessä on samanlainen vaimean vaihtelun aika kuin 1990-luvun jälkipuoliskolla, jolloin taimituhoja esiintyy hyvin vähän.

Metsänomistajia suositellaan tarkastamaan taimikkonsa. Mikäli myyrätuhoja havaitaan, ei pidä tehdä hätiköityjä täydennyksiä, sillä yleensä vaurioitetut männyn ja kuusen pottitaimet toipuvat. Jos juhannukseen mennessä taimissa ei näy uutta kasvua, niin silloin täydennys on tarpeen. Samalla kannattaa tarkastaa, ovatko metsämyyrät kalunneet varttuneempien havupuiden taimien latvoja. Kärkisilmujen syönti talvella aiheuttaa seuraavana kesänä monilatvaisuutta. Tätä voi helposti hoitaa katkomalla kilpailevien oksien kärjet lupaavinta latvaehdokasta lukuunottamatta. Uusi pääranka muodostuu nopeasti.

Lisätietoja

  • tutkija Otso Huitu, p. 029 532 4917, otso.huitu(a)metla.fi
  • professori Heikki Henttonen, p. 029 532 2430, heikki.henttonen(a)metla.fi

Metsä – tieto – osaaminen – hyvinvointi

 


Metsäntutkimuslaitoksen tiedotteet Internetissä: http://www.metla.fi/tiedotteet/    Metlan RSS-tiedotesyöte
Metla/Viestintä PL 18, 01301 VANTAA, p. 029 532 2000, sähköposti: info(a)metla.fi

  Päivitetty: 05.06.2013 /KPB | Copyright Metla | Palaute