Metla on osa Luonnonvarakeskusta 1.1.2015 alkaen. www.luke.fi
  SUOMEKSI     PÅ SVENSKA     IN ENGLISH     AUF DEUTSCH     ПО-РУССКИ     
 
Metla-etusivuTutkimusPalvelutJulkaisutMetinfo-metsätietopalvelutTutkimusmetsätTietoa MetlastaStrategiaYhteystiedot
Metla » Metlassa nyt » Tiedotteet
Tiedote 24.5.2012
Metsäntutkimus Facebookissa Metla Twitterissä
Sivukartta | Haku

Uusi menetelmä auttaa vähentämään trooppisten metsien kasvihuonekaasupäästöjä

SYKEn ja Metsäntutkimuslaitoksen tutkijat ovat kehittäneet yhdessä FAO:n ja tansanialaisten kollegoiden kanssa menetelmän, jonka avulla voidaan arvioida maaperän hiilivarojen kehittymistä tropiikissa. Menetelmää käytetään ja testataan parhaillaan Tansaniassa. FAO esitteli kehitettyä menetelmää YK:n ilmastokokouksessa Bonnissa viime viikolla.

”Tansaniassa on tehty ensimmäinen metsävarojen inventointi, jonka yhteydessä kerättyjen maanäytteiden perusteella arvioidaan maaperän nykyinen hiilivarasto. Maaperän hiilivaraston kehitystä voidaan seurata toistamalla näytteidenotto tai arvioimalla muutosta dynaamisen maamallin avulla”, toteaa Metsäntutkimuslaitoksesta työhön osallistunut tutkija Raisa Mäkipää.

Tropiikin metsien häviäminen ja niiden tilan heikkeneminen aiheuttavat vuosittain valtavat hiilidioksidipäästöt ilmakehään. YK:n ilmastosopimuksen piirissä on kehitetty erityistä REDD-mekanismia näiden päästöjen vähentämiseksi. Luotettavat hiilivara-arviot ovat välttämättömiä suunniteltaessa vähäpäästöisiä ja ilmakehän hiiltä sitovia metsien käsittely- ja suojelutoimenpiteitä.

"Uudessa menetelmässä tilastotieteellisesti tehokas hiilivarojen inventointi yhdistetään hiilen kierron mallinnukseen Suomen ympäristökeskuksen Yasso07-mallilla. Mallilaskelmien tueksi tehdään lisäksi mittauksia hiilikierron yksityiskohdista," kertoo SYKEstä menetelmän kehittämiseen osallistunut tutkimusprofessori Jari Liski.

Lisätietoja

Metsä – tieto – osaaminen – hyvinvointi

 


Metsäntutkimuslaitoksen tiedotteet Internetissä: http://www.metla.fi/tiedotteet/    Metlan RSS-tiedotesyöte
Metla/Viestintä PL 18, 01301 VANTAA, p. 010 211 2000, sähköposti: info(a)metla.fi

  Päivitetty: 24.05.2012 /KPB | Copyright Metla | Palaute