Metla on osa Luonnonvarakeskusta 1.1.2015 alkaen. www.luke.fi
  SUOMEKSI     PÅ SVENSKA     IN ENGLISH     AUF DEUTSCH     ПО-РУССКИ     
 
Metla-etusivuTutkimusPalvelutJulkaisutMetinfo-metsätietopalvelutTutkimusmetsätTietoa MetlastaStrategiaYhteystiedot
Metla » Metlassa nyt » Tiedotteet
Tiedote 30.3.2012 Metsäntutkimus Facebookissa Metla Twitterissä
Sivukartta | Haku

Tutkimuslaitosten johtajat: ”Tutkimusta rakennetaan pitkällä tähtäyksellä”

Tutkimuslaitosten johtajat pitävät laitosten yhdistämistä askeleena oikeaan suuntaan.

Maa- ja metsätalousministeriö on 21.3. tiedottanut projektiryhmän perustamisesta valmistelemaan suunnitelmaa uudesta luonnonvaratutkimuskeskuksesta. Keskus koottaisiin nykyisistä Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskuksesta (MTT), Metsäntutkimuslaitoksesta (Metla) ja Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitoksesta (RKTL). Tavoitteena on säilyttää kunkin tutkimuslaitoksen erityisosaaminen ja kansainvälinen näkyvyys jatkossakin. Selvitystyö kattaa myös yliopistojen ja korkeakoulujen sekä muiden luonnonvaratutkimuksen kannalta oleellisten tahojen kanssa tehtävän yhteistyön kehittämisen.

Työryhmä on virallisesti asetettu 26.3. ja sen työn on määrä valmistua tämän vuoden loppuun mennessä. Suunnitelman luonnos tulee esittää Maa- ja metsätalousministeriölle viimeistään 7.9.2012. Tarkoitus on, että uusi tutkimuskeskus voisi aloittaa toimintansa vuoteen 2016 mennessä.

Projektiryhmän puheenjohtajaksi on kutsuttu ylijohtaja Hannu Raitio Metlasta ja jäseniksi ylijohtaja Erkki Kemppainen MTT:stä, ylijohtaja Eero Helle RKTL:stä sekä tutkimusjohtaja Mikko Peltonen maa- ja metsätalousministeriöstä. Ryhmän sihteeriksi on kutsuttu kehitysjohtaja Ilkka P. Laurila Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskuksesta.

Tutkimuslaitosten ylijohtajat pitävät tätä myönteisenä avauksena pitkään pohdinnassa olleeseen ns. sektoritutkimuslaitosuudistukseen.

”Metla, RKTL ja MTT ovat sekä kansallisesti että kansainvälisesti merkittävä luonnonvaratiedon ja osaamisen keskittymä, ja niiden voimien yhdistäminen tekee mahdolliseksi entistä paremmin vastata yhteiskunnan tarpeisiin. Yhä useammin tutkimuslaitoksille asetettavat kysymykset ovat sellaisia, että niihin vastaaminen vaatii joka tapauksessa eri alojen tutkijoiden läheistä yhteistyötä ja kokoavaa näkökulmaa. Näiden laitosten tutkijoiden kesken yhteistyö jo osataan ja nyt se vielä tiivistyy olennaisesti.”

”Tämä on askel hyvään suuntaan”, ylijohtajat toteavat. ”Muutaman vuoden tähtäyksellä yhdistäminen tuottaa myös resurssisäästöjä, mutta itse yhdistymisprosessin aikana mahdolliset säästöt tulisi tehdä maltillisesti niin että toimintoja saadaan sopeutettua mahdollisimman inhimillisesti. Aivan niin kuin metsänkasvatus, myös tutkimus on toimintaa, jossa rakennetaan kansatalouden kehitystä ja hyvinvointia pitkällä tähtäimellä. Se on aina hyvä muistaa.”

Luonnonvaratutkimuskeskus ei korvaa LYNETiä (Luonnonvara- ja ympäristötutkimuksen yhteenliittymä), vaan tarkoitus on samaan aikaan viedä LYNET-yhteenliittymän toimintaa määrätietoisesti eteenpäin. Kolmen LYNET-laitoksen tiiviimpi integroituminen osaltaan tukee LYNET-verkoston toimintaa ja auttaa saavuttamaan niitä potentiaalisia hyötyjä, joita verkosto-organisaatiossa ei vielä toistaiseksi ole pystytty realisoimaan.

LYNET-tutkimuslaitosten toimintoja on koottu yhteisiin tiloihin esim. Oulun yliopiston kampusalueella sekä Rovaniemellä. Yhteistyötä on tiivistetty myös yhteisillä tutkimusohjelmilla koskien ilmastonmuutosta, Itämerta, biotaloutta ja kestävää maankäyttöä.

Lisätietoja:

  • Hannu Raitio, ylijohtaja, Metla, hannu.raitio(a)metla.fi, p. 050-3912010
  • Eero Helle, ylijohtaja, RKTL, eero.helle(a)rktl.fi, p. 0205 751240
  • Erkki Kemppainen, ylijohtaja, MTT, erkki.kemppainen(a)mtt.fi, p. 029 5317335

Metsä – tieto – osaaminen – hyvinvointi

 


Metsäntutkimuslaitoksen tiedotteet Internetissä: http://www.metla.fi/tiedotteet/    Metlan RSS-tiedotesyöte
Metla/Viestintä PL 18, 01301 VANTAA, p. 010 211 2000, sähköposti: info(a)metla.fi

  Päivitetty: 28.03.2014 /KPB | Copyright Metla | Palaute