Metla on osa Luonnonvarakeskusta 1.1.2015 alkaen. www.luke.fi
  SUOMEKSI     PÅ SVENSKA     IN ENGLISH     AUF DEUTSCH     ПО-РУССКИ     
 
Metla-etusivuTutkimusPalvelutJulkaisutMetinfo-metsätietopalvelutTutkimusmetsätTietoa MetlastaStrategiaYhteystiedot
Metla » Metlassa nyt » Tiedotteet
Tiedote 9.2.2012 Metsäntutkimus Facebookissa Metla Twitterissä
Sivukartta | Haku

Eurooppalaiset metsäntutkimuksen tietokannat ja asiantuntemus yhteiskäyttöön


Euroopan metsäsektorin keskeiset tutkimusinfrastruktuurit, kuten tietokannat, analyysilaitteet ja ennustemallit, tullaan avaamaan tutkijoiden ja muiden käyttäjäryhmien kuten teollisuuden yhteiskäyttöön. Samalla rakennetaan yhteisiä innovatiivisia työkaluja hyödyntämään eurooppalaista metsäntutkimusta.

Nelivuotisessa Trees4Future – hankkeessa luodaan portaali, josta pääsee tärkeimpiin metsägenetiikan ja metsäekologian eurooppalaisiin tietokantoihin ja laboratorioihin. Näin Euroopan tiedeyhteisö pääsee hyödyntämään nykyisin hajallaan olevaa tietoa ja asiantuntemusta. Tätä kautta tutkimustyö on tehokkaampaa hyödyntäen koko yhteiskuntaa, esimerkiksi metsien sopeutumisessa ilmastonmuutokseen sekä ekotehokkaiden puupohjaisten tuotteiden ja palveluiden tuottamisessa.

Hanke tarjoaa suomalaisille metsäalan yrityksille, tutkimuslaitoksille ja yliopistoille mahdollisuuksia käyttää eurooppalaisia infrastruktuureja, joita ei ole Suomessa. Tutkijat ja muut käyttäjät voivat hyödyntää 28 hankkeeseen osallistuvan tahon asiantuntemusta, palveluja ja tietokantoja, vaikkapa Itävallan metsäntutkimuslaitoksen genetiikan laitoksen molekyylilaboratoriota, tai ruotsalaisen Innventian puukuidun mittauskeskuksen SilviScan –laitteistoa.

Suomesta hankkeessa ovat mukana Metsäntutkimuslaitos (Metla) ja Euroopan metsäinstituutti (EFI), joilla on keskeinen rooli mm. infrastruktuurit saataville tarjoavan portaalin rakentamisessa. Metla myös tarjoaa portaaliin osaa tietokannoistaan sekä metsägenetiikan, metsänjalostuksen ja puuntutkimuksen analyysityökaluja. Lisäksi Metla tarjoaa kahta Punkaharjulla sijaitsevaa tutkimusinfrastruktuuria kansainväliseen käyttöön. EFI toimii hankkeen toisena koordinaattorina ja vastaa hankkeen tiedotuksesta ja koulutuksesta.

Hankkeen kokonaisbudjetti on noin 9 miljoonaa euroa, ja sitä rahoittaa EU:n 7. tutkimuksen puiteohjelma. Hanketta koordinoi Ranskan maatalous- ja metsäntutkimuslaitos INRA.

Lisätietoja

Metsä – tieto – osaaminen – hyvinvointi


Metsäntutkimuslaitoksen tiedotteet Internetissä: http://www.metla.fi/tiedotteet/    Metlan RSS-tiedotesyöte
Metla/Viestintä PL 18, 01301 VANTAA, p. 010 211 2000, sähköposti: info @ metla.fi

  Päivitetty: 15.11.2012 /KPB | Copyright Metla | Palaute