Metla on osa Luonnonvarakeskusta 1.1.2015 alkaen. www.luke.fi
  SUOMEKSI     PÅ SVENSKA     IN ENGLISH     AUF DEUTSCH     ПО-РУССКИ     
 
Metla-etusivuTutkimusPalvelutJulkaisutMetinfo-metsätietopalvelutTutkimusmetsätTietoa MetlastaStrategiaYhteystiedot
Metla » Metlassa nyt » Tiedotteet
Tiedote 24.1.2012 Metsäntutkimus Facebookissa Metla Twitterissä
Sivukartta | Haku

Itä-Suomen puupaneeli 2012 – Metla isännöi puualan kehittäjien yhteisfoorumia

Itä-Suomen neljän maakunnan alueella toimii laaja puutuotealan asiantuntija- ja kehittäjäyhteisö, joka palvelee sekä toimialan yrityksiä että julkissektoria. Verkoston avainorganisaatiot ja kehittäjät kokoontuvat 24.1. Joensuun Metla-talolle tiedonvaihto- ja verkostoitumistilaisuuteen, jonka tavoitteena on pohtia yhteisen tutkimus- ja kehittämistyön tavoitteita sekä kehittää resursseja. Tilaisuuden järjestävät Metla ja Joensuun Tiedepuisto Oy.

Päivän kattaus on monipuolinen. Metlan tutkijat kertovat muun muassa yhä suositumman piharakentamisen kuluttajanäkökulmista, puutuotteiden ympäristömerkeistä ja sertifioinnista sekä puutuotteiden kierrätyksestä. Aalto-yliopiston puutuote- ja puumateriaalitekniikan tutkijat valottavat omia ajankohtaisia teemojaan. Itäsuomalaiset puualan kehittäjät esittelevät tilaisuudessa hankkeitaan ja palvelumahdollisuuksiaan sekä puuta käyttävän teollisuuden että rakentamisen piirissä.

Itä-Suomessa monipuolinen ja elinvoimainen puutuoteklusteri

Puutuoteala ei ole kutistunut markkinakilpailun tai edes Venäjän puun tuonnin vähentymisen vuoksi Itä-Suomessa. Tästä kertoo alueen monipuolinen puutuoteklusteri, johon kuuluu sahoja, vaneritehtaita, puusepänyrityksiä, talo-, liimapuu-, sisäkaluste- ja parkettitehtaita, puun fysikaalista ja kemiallista modifiointia soveltavaa teollisuutta sekä puuteollisuuden kone- ja laitevalmistajia.

Useat itäsuomalaiset keskisuuret yritykset ovat kehittäneet tuotepalettiaan, toimintamallejaan ja omistajuuksiaan. Ne ovat myös pönkittäneet asemaansa tuotemarkkinoilla verkottumalla keskenään sekä rakentamisen ja sisustamisen klustereiden että kulkuneuvojen ja pakkausratkaisujen valmistajien kanssa. Muutama pienikin yritys on päässyt merkittävien lopputuotevalmistajien hovihankkijaksi ja puu-muovikomposiittiteollisuus on päässyt vähitellen kasvuun. Ilahduttavaa on myös isojen puualan yritysten investoiminen tehtaidensa jatkojalostukseen Itä-Suomessa.

Metsäteollisuuden uusiutumista edistävät muun muassa kansallisen Osaamiskeskusohjelman (OSKE) Uusiutuva metsäteollisuus -klusteri ja Metsäalan strateginen ohjelma (MSO). ”Joensuun Tiedepuisto, Puuinfo ja MSO tekivät puutuotealaa tunnetuksi viime vuonna Asumisen ja Uusiutuvan metsäteollisuuden osaamisklustereiden välityksellä koko maassa Puurakentamisen RoadShow -seminaarisarjalla. Jatkoa seuraa 13 paikkakunnalla vuonna 2012. Tiedepuisto koordinoi myös Pohjois-Karjalasta energiatehokkaan puurakentamisen edelläkävijä -hanketta. Tarkoituksena on kehittää maakuntaan puurakentamisen liike- ja innovaatiotoiminnan keskittymä ja toteuttaa merkittäviä puukerrostalorakentamisen pilottikohteita”, kertoo Joensuun Tiedepuisto Oy:n kehityspäällikkö Harri Välimäki.

”Metlan rooli yhteistyöverkostoissa on tutkimustiedon tuottaminen ja asiakaspalvelutehtävät yritysten, kehittäjäorganisaatioiden ja julkisvallan tarpeisiin. Joensuun ja Punkaharjun tutkimusryhmämme ovat hankeyhteistyössä useiden merkittävien itäsuomalaisten puualan yritysten kanssa. Metla kehittää myös tutkimusyhteistyötä Itä-Suomen yliopiston kanssa hiljattain allekirjoitetun yhteistyösopimuksen ja Metti WoodSci -kehityshankkeen kautta”, kertoo professori Erkki Verkasalo Metlasta.

Järjestäjien lisäksi tapahtumassa esittäytyvät Miktech Oy:stä johdettu Eastwood-projekti, Mikkelin ja Pohjois-Karjalan ammattikorkeakoulut sekä Savonia-ammattikorkeakoulu, Itä-Suomen yliopiston Joensuun ja Kuopion kampukset, CEMIS-Oulu ja Measurepolis Development Oy (Kajaani), Wood-polis Kuhmo ja Kainuun Etu Oy sekä JOSEK Oy (Joensuu), KETI (Kitee) ja Lieksan Puukatemia.

Lisätietoja:

Metsä – tieto – osaaminen – hyvinvointi


Metsäntutkimuslaitoksen tiedotteet Internetissä: http://www.metla.fi/tiedotteet/    Metlan RSS-tiedotesyöte
Metla/Viestintä PL 18, 01301 VANTAA, p. 010 211 2000, sähköposti: info @ metla.fi

  Päivitetty: 28.03.2014 /KPB | Copyright Metla | Palaute