Metla on osa Luonnonvarakeskusta 1.1.2015 alkaen. www.luke.fi
  SUOMEKSI     PÅ SVENSKA     IN ENGLISH     AUF DEUTSCH     ПО-РУССКИ     
 
Metla-etusivuTutkimusPalvelutJulkaisutMetinfo-metsätietopalvelutTutkimusmetsätTietoa MetlastaStrategiaYhteystiedot
Metla » Metlassa nyt » Tiedotteet
Tiedote 20.1.2012 Metsäntutkimus Facebookissa Metla Twitterissä
Sivukartta | Haku

Pirkanmaan bio-osaajien yhteistyö tehostuu

Metsäntutkimuslaitoksen Länsi-Suomen alueyksikössä on alkanut tämän vuoden alussa kaksivuotinen ”BIOAKT-Pirkanmaan verkostopohjainen bio-osaamislaboratorio” –hanke. Päätavoite on luoda Pirkanmaalle verkostopohjainen bio-osaamislaboratorio ja innovaatio-ympäristö. Hankkeen avulla pyritään lisäämään tehdyn tutkimuksen soveltamismahdollisuuksia, tukemaan terveysvaikutteisten tuotteiden valmistajien ja lääketeollisuuden innovaatiotoimintaa, edistämään tutkimus- ja koulutusorganisaatioiden yhteistyötä sekä vahvistamaan Pirkanmaan toimijoiden kansallista ja kansainvälistä kilpailukykyä. Hankeessa hyödynnetään ja kehitetään mukana olevien tutkimusryhmien erityisosaamista sekä alueen yritysten vahvuuksia.

Osaamisen hyödyntämispolkuja rakennetaan metsistä saatavien bioaktiivisten yhdisteiden pohjalle. Metsäntutkimuslaitoksen tuottamaa näytemateriaalia testataan Tampereen yliopiston Lääketieteen yksikön Immunofarmakologian ja Silmätautiopin tutkimusryhmien solumallitesteillä. Näillä voidaan selvittää yhdisteiden vaikutuksia tulehduksellisiin välittäjäaineisiin, MMP-entsyymeihin ja tulehdusgeenien säätelyyn. Tutkimuksessa selvitetään yhdisteiden oksidatiiviselta stressiltä suojaavaa vaikutusta verkkokalvon pigmenttiepiteelisoluissa ja vaikutuksia sarveiskalvohaavan paranemisprosessiin.

Hankkeen rahoittaa Pirkanmaan liitto (Euroopan Aluekehitysrahasto), Parkanon kaupunki ja Luoteis-Pirkanmaan kehittämisyksikkö. Hankkeen kokonaisbudjetti on 460 000 euroa sisältäen HPLC-laitteen investoinnin. Hankkeen vetäjänä toimii erikoistutkija Tytti Sarjala Parkanon toimipaikassa. Tutkijaksi hankkeeseen on valittu biokemisti, FT Katja Viitala. Lisäksi hankkeessa ovat mukana Tampereen yliopiston Lääketieteen yksikön Immunofarmakologian ja Silmätautiopin tutkimusryhmät.

 

Lisätietoja

Metsä – tieto – osaaminen – hyvinvointi


Metsäntutkimuslaitoksen tiedotteet Internetissä: http://www.metla.fi/tiedotteet/    Metlan RSS-tiedotesyöte
Metla/Viestintä PL 18, 01301 VANTAA, p. 010 211 2000, sähköposti: info @ metla.fi

  Päivitetty: 15.11.2012 /KPB | Copyright Metla | Palaute