Metla on osa Luonnonvarakeskusta 1.1.2015 alkaen. www.luke.fi
  SUOMEKSI     PÅ SVENSKA     IN ENGLISH     AUF DEUTSCH     ПО-РУССКИ     
 
Metla-etusivuTutkimusPalvelutJulkaisutMetinfo-metsätietopalvelutTutkimusmetsätTietoa MetlastaStrategiaYhteystiedot
Metla » Metlassa nyt » Tiedotteet
Tiedote 20.12.2011 Metsäntutkimus Facebookissa Metla Twitterissä
Sivukartta | Haku

Markkinakatsaus: Puutuoteteollisuus

Sahatavaran kysyntänäkymät heikot


Ylikapasiteetti ja liikatarjonta ovat 2000-luvulla johtaneet kilpailun kiristymiseen Euroopan sahatavaramarkkinoilla. Länsi-Euroopassa sahatavaran tuotanto kasvoi vuosina 2000–2007 noin 30 prosenttia eli 11 miljoonaa kuutiometriä. Venäjälle, Baltian maihin ja Ruotsiin on rakennettu lisää - ja suunnitellaan rakennettavan lähivuosina vielä lisää - kapasiteettia. Euroopassa sahauskapasiteetista arvioidaan tällä hetkellä olevan noin 15 prosenttia poissa käytöstä.

Sahatavaran liikatarjonta yhdessä heikentyvien suhdannenäkymien kanssa on johtanut kilpailun kiristyessä myös markkinaosuuksien uudelleenjakoon. Saksan sahatavaramarkkinoilla Venäjä ja Ruotsi ovat pystyneet viime vuosina kasvattamaan tuontiosuuksiaan, kun taas Suomen asema on heikentynyt. Venäjän sahatavaran viennin kasvun taustalla on ollut erityisesti halpa puuraaka-aine, vaikka muiden kustannusten nousu ja valuuttakurssikehitys ovatkin yleisesti heikentäneet venäläisten metsäteollisuustuotteiden reaalista hintakilpailukykyä. Ruotsin kasvaneen tuontiosuuden taustalla ovat puolestaan olleet halpa myrskytuhopuu ja vuonna 2008 alkanut kruunun devalvoituminen. Tämän vuoden aikana nämä molemmat kilpailuedut ovat poistuneet. Ensi vuonna Ruotsin taloutta kuitenkin uhkaa lähes nollakasvu, mikä saattaa johtaa jälleen kruunun heikkenemiseen ja ruotsalaisen sahatavaran hintakilpailukyvyn kasvuun.

Havusahatavaran tuontiosuuksien kehitys Saksassa ja Ranskassa 2000–2010 (Eurostat).

Lisätietoja:

  • Vanhempi tutkija Riitta Hänninen, p. 010 211 2232, riitta.hanninen @ metla.fi
  • Tutkija Antti Mutanen, p. 010 211 3070, antti.mutanen @ metla.fi
  • Varttunut tutkija Jari Viitanen, p. 010 211 3033, jari.viitanen @ metla.fi

Metsä – tieto – osaaminen – hyvinvointi


Metsäntutkimuslaitoksen tiedotteet Internetissä: http://www.metla.fi/tiedotteet/    Metlan RSS-tiedotesyöte
Metla/Viestintä PL 18, 01301 VANTAA, p. 010 211 2000, sähköposti: info @ metla.fi

  Päivitetty: 20.12.2011 /KBym | Copyright Metla | Palaute